Platy ve veřejném sektoru vzrostou o 1400 korun

Brífink premiéra Fialy po setkání s odbory (zdroj: ČT24)

Platy ve veřejném sektoru vzrostou příští rok o 1400 korun. Vláda se na tom ve čtvrtek dohodla s odbory, řekli premiér Petr Fiala (ODS) a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Dohodu oba označili za dobrý kompromis. Odbory podle Středuly zruší stávkovou pohotovost, důvod pro ni pominul. Premiér Fiala bude také hostem čtvrtečního Interview ČT24 od 18:28.

Dohoda se týká platových skupin jedna až čtyři. „Bude výraznější procentuální navýšení u těch, kteří jsou nejhůř placení. V té nejnižší kategorii půjde o navýšení o 11,5 procenta a pak to samozřejmě bude odstupňované,“ uvedl Fiala.

U skupiny pět, která se týká pracovníků ve školství, ještě bude vláda s odbory jednat o tom, jak přesně se mzdové prostředky rozdělí, upřesnil. Středeční dohoda by neměla mít vliv na vyhlášenou stávku justičních odborů, týká se pracovníků, jejichž odborové svazy jsou zastoupeny v ČMKOS. „S justičními odbory budou jednání ještě vedena,“ podotkl Fiala.

Zmínil, že čtvrteční jednání bylo věcné a korektní z obou stran. „Z obou stran jsem cítil, že máme zájem se dohodnout na dobrém řešení, které je přijatelné pro státní rozpočet,“ podotkl Fiala s tím, že navýšení tarifů nebude znamenat, že by někomu „sahali na osobní ohodnocení nebo tarifní složky mzdy.“ „Současně jde o rozhodnutí, které bude znamenat reálné navýšení pro ty, kteří mají platy v nízkých kategoriích,“ dodal.

Středula: Je to férová dohoda

„Ani jedna ze stran neodchází s absolutním vítězstvím, ale odcházíme s férovou dohodou, která může obě strany těšit,“ řekl Středula. Uvítal, že pro nejhůř placené státní zaměstnance bude dohoda znamenat růst platů o 11,5 procenta. „Věřím, že kolegové ve vyšších (platových) kategoriích přijmou i to, že je částka pro všechny stejná. To znamená, že nikdo nebude z těch, že by nedostali nic,“ dodal odborový předák.

Podle Fialy by dohoda mohla pomoci ke snížení napětí ve společnosti. „Jsme i domluveni, že se budeme obě strany víc snažit pozitivně ukazovat práci lidí, kteří pracují pro stát, aby bylo vidět, že i oni mají pro společnost velký význam,“ řekl Fiala.

Středula v této souvislosti připomněl práci zaměstnanců Českého hydrometeorologického ústavu, kteří dokázali předpovědět zářijové záplavy. Díky jejich práci se podle Středuly podařilo zachránit lidské životy i snížit povodňové škody.

Středula také prohlásil, že odborové svazy zruší stávkovou pohotovost. Podle něj je to jen formální otázka, protože byla vyhlášena kvůli chybějící dohodě o růstu platů. A tu se nyní podařilo uzavřít. Ve stávkové pohotovosti je osm ze třinácti svazů veřejného sektoru, které zastřešuje ČMKOS.

Hlavní ekonom Delloitte a člen Národní ekonomické rady vlády David Marek podotkl, že bylo žádoucí dosáhnout kompromisu. „V některých částech veřejného sektoru je ale stále inflace vyšší než růst mezd, tedy dochází ke snižování průměrných reálných mezd. O to více je žádoucí, aby se ta situace napravila, protože není vhodné, aby někomu tři roky po sobě klesala životní úroveň.“

Ekonom David Marek o vzrůstu platů ve veřejném sektoru (zdroj: ČT24)