Zemřel František Suchý, který ukrýval popel Mašína i Horákové. Komunisté ho léta věznili

Ve věku 91 let zemřel politický vězeň František Suchý. Spolu se svým otcem, který byl ředitelem strašnického krematoria, ukrýval popel popravených obětí nacismu a komunismu, aby mohly být jednou důstojně pohřbeny. V roce 1952 byl za špionáž a velezradu odsouzen k 25 letům žaláře. Ve věznicích strávil 12,5 roku a rehabilitace se dočkal až po roce 1989.

  • Poslední rozloučení se koná ve čtvrtek 14. června ve 12:40 v malé obřadní síni strašnického krematoria. Sousední park nese jméno Františka Suchého staršího.

Suchý spolu se svým otcem uchránil v době protektorátu jména 2200 popravených, kteří měli být anonymně pohřbeni do hromadného hrobu. Tajně opisovali seznamy obětí nacismu a urny s popelem ukrývali na odlehlém místě hřbitova. Rukama jim prošla například urna generála Josefa Mašína.

„Jakožto šestnáctiletý kluk jsem ty seznamy opisoval. Prakticky to byli lidi, kteří před pár hodinami přišli o hlavu. Ráno, když jsem se podíval do žároviště, tak to žároviště bylo plné krve, která tekla z těch rakví,“ řekl František Suchý mladší pro projekt neziskové organizace Post Bellum.

Otec se synem také informovali o smrti zavražděných jejich  příbuzné. V době pražského povstání bojovali se zbraní v ruce.

Komunistický převrat v únoru 1948 zastihl Františka jako studenta vysoké školy. Zúčastnil se i pochodu na Hrad, během kterého chtěli zástupci studentské obce vyzvat prezidenta Beneše, aby neustupoval komunistům. Demonstraci ale brutálně rozehnala policie a jednoho ze studentů postřelila. 

Po únorovém puči rodina Suchých pokračovala ve schraňování popela obětí režimu. Uchovala ostatky obětí komunistů, které měly být zlikvidovány. Takto ukryla například urnu s popelem Milady Horákové.

Agent nevydržel kruté mučení a Františka prozradil

V následujícím roce byli Františkovi rodiče zatčeni za pomoc jiné rodině při útěku za hranice. Rodinná situace se ještě zhoršila poté, co policie zatkla agenta americké zpravodajské služby Koudelku. Ten nevydržel kruté výslechy a prozradil, že ho František Suchý ukrýval v garáži. Když pak během domovní prohlídky StB objevila protistátní letáky a v márnici uschované zbraně po německých vojácích, byla postupně celá rodina zatčena a zbavena veškerého majetku.

Vyšetřování trvalo čtvrt roku, vysokoškolský student František Suchý dostal s přihlédnutím ke svému věku „jen“ 25 let, jinak by ho čekal trest smrti. StB mu nabízela propuštění výměnou za spolupráci. „Buď, ty hajzle, podepíšeš spolupráci, anebo tě pověsíme,“ vyhrožoval mu vyšetřovatel. „Tak mě pověste,“ odpověděl prý František Suchý.

Postupně vystřídal věznice Pankrác, Mírov, Opava, Bory a Leopoldov. Část trestu působil jako technický konstruktér. V roce 1964 byl propuštěn v polovině trestu, pracoval jako zámečník, později jako konstruktér v Kovodíle.

Suchý dostal v roce 2011 za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Loni v listopadu obdržel také Cenu Paměti národa.