Zeman po setkání s Dudou vyjádřil podporu Polsku při postupu v ukrajinské krizi

Prezident Miloš Zeman jednal se svým polským protějškem Andrzejem Dudou (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman po jednání se svým polským protějškem Andrzejem Dudou na Pražském hradě ocenil postoj sousední země v rámci ukrajinské krize. Polsko se stalo hlavním obráncem evropských hodnot a profilující zemí v odporu proti ruské agresi na Ukrajině, řekl. Vyjádřil zemi plnou podporu v problematice zastavení dodávek ruského plynu. Duda se odpoledne sešel s premiérem Petrem Fialou (ODS). Shodli se, že prioritou je zajištění energetické bezpečnosti. Potvrdili odhodlání pokračovat v podpoře Ukrajiny.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

„Řekl jsem panu prezidentovi, že v době, kdy Brusel kritizoval Polsko, jsem tuto kritiku označil jako vměšování se do vnitřních polských záležitostí,“ uvedl Zeman. Podle něj se totiž Polsko stalo hlavním obráncem evropských hodnot. EU vede s Varšavou a Budapeští několik sporů o porušování unijních hodnot.

Duda poděkoval Zemanovi za to, že nazval ruské jednání jako agresi proti Ukrajině a že Česká republika zaujala k věci jednoznačné stanovisko. „V době svobody České republiky a Polska po roce 1989 nedošlo k vojenské agresi v takovém měřítku a aby tu agresi způsobila země, která je navíc nukleární mocností. Je to agrese na svobodnou nezávislou zemi. Bez důvodu a příčiny, kterou bychom mohli objektivně uznat,“ řekl.

Události: Polský prezident na návštěvě Česka (zdroj: ČT24)

Ruský plyn

Sdělil, že Polsko chce do konce roku přestat nakupovat naftu z Ruska. Doufá, že se podaří co nejdříve zajistit dodávky plynu z Norska tak, aby země přestala být na Rusku závislá.

Ruská plynárenská společnost Gazprom ve středu zcela zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly platit v rublech, jak Moskva požaduje. Evropská unie oznámila, že chystá společnou reakci. Podle polské i bulharské strany Gazprom porušil uzavřené smlouvy. S tím souhlasí také Zeman, který v této problematice vyjádřil Varšavě plnou podporu. Podle něj Rusové porušili existující smlouvy jak z hlediska termínu, tak z hlediska formy placení.

Duda uvedl, že odběratelé v Polsku zastavení dodávek plynu z Ruska nepocítí. S problémem si země poradí i v rámci spolupráce v Evropě. „Mohu ujistit mé krajany, kteří využívají plyn na topení, vaření nebo na ohřívání vody, že nenastane taková situace, že nebudou mít plyn,“ řekl.

Spolupráce v rámci NATO a EU

Duda poznamenal, že Polsko, Česko i další země přijímající uprchlíky z Ukrajiny by měly obdržet finanční podporu z Evropské unie. „Je pro mě nepochopitelné, že našim zemím není poskytována pomoc evropskými institucemi,“ kritizoval. Se Zemanem hovořili i o blížícím se summitu NATO v Madridu. Podle Dudy by měla být posílena alianční vojenská přítomnost v Polsku. Ocenil Česko za to, že se více angažuje v rámci východního křídla NATO. Konkrétně zmínil chystanou misi na Slovensku, které by mělo české vojsko velet.

Prezidenti mluvili také o kanálu Dunaj-Odra-Labe, který Zeman dlouhodobě podporuje, zatímco vláda SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Pirátů se STAN avizovala zastavení prací na projektu. Podle Dudy by propojení vodních toků umožňovalo především dopravování zboží.

Zeman nazval bilaterální vztahy Česka s Polskem za skvělé. „Myslím si, že až překonáme společným úsilím tuto krizi, která zahrnuje i společnou pomoc ukrajinským uprchlíkům, tak si oddechneme a budeme říkat, že svět je jiný, než byl před touto válkou. A chci věřit, že bude lepší, protože dokážeme společným úsilím, aby agrese nebyla úspěšná,“ uvedl český prezident.

Duda navštívil Zemana na Hradě naposledy předloni v prosinci. V prvním roce epidemie covidu-19 v Česku šlo o jednu z mála návštěv zahraničních představitelů v Praze. Jednání se týkalo především evropských záležitostí, ale také tehdejší pandemické situace a bilaterálních vztahů.

Energetická bezpečnost

Před odpoledním zasedáním kabinetu přijal Dudu také v Kramářově vile premiér Fiala. Ten po jednání s polským prezidentem uvedl, že si potvrdili odhodlání obou zemí pokračovat v podpoře Ukrajině po ruské vojenské invazi.

„Shodli jsme se na nutnosti reagovat na dopady války, se kterými se potýká celá Evropa. Naší prioritou je zajištění energetické bezpečnosti. V tomto ohledu existuje řada projektů, které mají šanci posunout česko-polské vztahy na ještě vyšší úroveň a zároveň zajistit bezpečné dodávky energie pro Českou republiku,“ napsal Fiala na Twitteru.

Politici probírali aktuální ruské rozhodnutí zastavit dodávky plynu do Polska a Bulharska. Fiala v úterý krok označil za vyhrocování situace a porušení smluv ze strany Ruska. Kabinet podle něj nyní nemá signály, že by hrozilo zastavení dodávek ruského plynu i v Česku.

Fiala se s představiteli Polska setká i v pátek, kdy se ve Varšavě sejde se svým protějškem Mateuszem Morawieckým. Jednat budou o tématech spjatých s konfliktem na Ukrajině, o uprchlické vlně či o přechodu Evropy na nový energetický model. Spolu s Morawieckým se Fiala v polovině března vypravil do obléhaného Kyjeva, počátkem února v Praze spolu uzavřeli smlouvu o podmínkách pokračování těžby v Dole Turów poblíž českých hranic.