Zeman může dál úřadovat ze své kanceláře. Nepochybil, když byt využíval i pro pracovní účely

Úřad městské části Praha 6 ukončil prověřování provozu kanceláře bývalého prezidenta Miloše Zemana v bytě v Jaselské ulici. Zabýval se tím, zda jednotka zkolaudovaná jako bytová může sloužit i k pracovním účelům. Došel přitom k závěru, že k přestupku nedošlo a rekolaudace bytu na kancelář není potřeba. České televizi informaci sdělil mluvčí úřadu Marek Zeman. Byt pronajal spolek Přátelé Miloše Zemana, který vede bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář. Úřadu sdělili, že se objekt využívá k bydlení.

Na to, že se úřad zabývá provozem kanceláře bývalého prezidenta, upozornil server Seznam Zprávy v polovině července. Městská část ale prověřování odložila. „V této věci zastáváme názor, že pokud byl byt pronajat pro bydlení a je občasně užíván pro přijímaní návštěv pracovního charakteru, nevyžaduje takovýto způsob užívání takzvanou ‚rekolaudaci‘ na kancelář,“ uvedl mluvčí úřadu.

Exprezident zahájil provoz své kanceláře v dubnu letošního roku. K tomu pronajal spolek Přátelé Miloše Zemana byt v činžovním domě. Prostor je nicméně kolaudovaný pouze k bydlení. Úřad Prahy 6 se tak zabýval tím, jestli nedošlo k porušení stavebního zákona.

Vlastníkem bytu je Pražské arcibiskupství, kterému patří celý dům v Jaselské ulici, a to skrze společnost XPlace. Městská část ho nejprve vyzvala k vysvětlení, za jakým účelem prostor pronajmul spolku Přátelé Miloše Zemana a jak ho skutečně využívá. „Podle obdrženého vyjádření byla tato bytová jednotka pronajata jako byt a k tomuto účelu je užívána,“ sdělil ČT mluvčí Marek Zeman.

Pokud by nájemce využíval byt v rozporu s kolaudací, hrozila by mu pokuta až půl milionu korun. Úřad by zároveň mohl vlastníka objektu nebo nájemce vyzvat, aby požádal stavební úřad o rekolaudaci. Pokud jsou ale jen některé návštěvy pracovního charakteru, nejedná se podle Prahy 6 o přestupek.

Mandát bývalého prezidenta Zemana skončil 8. března. Na provoz kanceláře má nárok ze zákona. Stát mu na její chod a plat asistenta přispívá padesát tisíc korun každý měsíc.