Zeman zahájil činnost v nové kanceláři. Úřadovat v ní bude jednou v týdnu

Bývalý prezident Miloš Zeman ve středu zahájil činnost v nové kanceláři v Jaselské ulici v Praze. V doprovodu ochranné služby do ní přijel v 11:00. V nové kanceláři, kterou má pronajatou od pražského arcibiskupství, plánuje pracovat jeden den v týdnu. Bude v ní přijímat návštěvy nebo poskytovat rozhovory.

Novinářům řekl, že se na otevření kanceláře těšil a že se zejména těší na své přátele. Jako první činnost ve středu poskytne rozhovor deníku Mladá fronta DNES.

S chodem kanceláře mu budou pomáhat jeho bývalí hradní spolupracovníci, mediální záležitosti bude mít na starosti i nadále jeho bývalý mluvčí Jiří Ovčáček. Ten začal pracovat jako redaktor a komentátor pro server Život v Česku. Ovčáček avizoval, že Zeman by měl ve středu poskytnout rozhovor i tomuto serveru.

Na Zemana před domem čekal bývalý předseda Jazzové sekce Karel Srp, který byl na počátku spolku Přátelé Miloše Zemana. Bývalému prezidentu přinesl fotografie.

Kancelář si pronajal spolek Přátelé Miloše Zemana

Zeman již dříve oznámil, že asistentku v kanceláři mu bude dělat jeho žena Ivana. Ze zákona má bývalý prezident nárok na chod kanceláře a plat asistenta 50 tisíc korun měsíčně. Částka nebyla od vzniku zákona zvýšena. Zároveň Zeman od státu dostává rentu 50 tisíc korun měsíčně a starobní důchod ve výši zhruba 23 tisíc korun. Využívá také služební auto s řidičem a policejní ochranu.

Kancelář, která má podobu běžného bytu, si od společnosti XPlace Alfa, realitní kanceláře založené pražským arcibiskupstvím, pronajal spolek Přátelé Miloše Zemana. Ten Zemanovi po roce 2008 pomáhal s návratem do politiky a později i s prezidentskou kampaní. Mluvčí pražského arcibiskupství Jiří Prinz Deníku N již dříve řekl, že spolek bude platit běžný tržní nájem, blíže částku neupřesnil.

Zemanovi mandát skončil 8. března, v úřadu prezidenta byl deset let. Nyní pobývá ve svém novém domě v Lánech.