Závěrečné řeči u soudu s Ferim zazní v úterý. Rozsudek zřejmě padne ve čtvrtek

Události: Případ Dominika Feriho u soudu (zdroj: ČT24)

V případu bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho zazní u Obvodního soudu pro Prahu 3 závěrečné řeči v úterý. Předsedkyně trestního senátu ve čtvrtek vyslechla znalce a svědkyni a avizovala, že na příštím jednání ukončí dokazování. Rozhodnutí by soud měl vynést ve čtvrtek. Feri je obžalován ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění, vinu dlouhodobě odmítá. Čtvrteční jednání příliš komentovat nechtěl, zopakoval, že je nevinný.

Z výslechu znalců vyloučila soudkyně Lenka Hájková veřejnost kvůli citlivým informacím, které mohly o poškozených ženách zaznít. Státní zástupkyně a zástupkyně poškozených požadovaly vyloučení veřejnosti i na odpolední výslech svědkyně, s tím ale Hájková nesouhlasila.

Svědkyně, která byla u Feriho na stáži v Poslanecké sněmovně v březnu 2018 vypověděla, že se k ní Feri choval nevhodně. Psal jí zprávy na Facebooku o tom, že spolu budou mít sex. Získala podle svých slov pocit, že když Feri zjistil, že k ničemu nedojde, řekl jí, aby na stáž dál nechodila. „Zkoušel to na mě skoro každý den a nakonec mi řekl, že už nemusím chodit, když jsem odmítla,“ řekla žena.

S poškozenou, kterou Feri podle obžaloby ve stejné době ve sněmovně osahával a pokoušel se ji líbat, se svědkyně bavila. Ptala se jí, jestli ji Feri také obtěžuje. „Řekla, že ano,“ vypověděla svědkyně. S tím, co přesně se jí stalo, se jí poškozená svěřila až později, řekla.

Podle Feriho ale na stáž přestala chodit sama svědkyně. I další detaily z její výpovědi podle Feriho neodpovídají pravdě, podle něj například žena stáž u něj dále doporučovala. Toto tvrzení svědkyně odmítla. „Nikdy jsem nepodmiňoval účast na stáži nějakým sexem,“ zdůraznil také Feri.

Obžaloba zmiňuje tři incidenty

Obžaloba popisuje tři skutky. První se podle státní zástupkyně stal v březnu 2016 ve Feriho bytě. Feri se podle žalobkyně pokoušel tehdy sedmnáctiletou dívku líbat a sahat na ni, ačkoli mu dávala najevo, že si s ním intimní kontakt nepřeje. Druhý skutek se podle žalobkyně stal v listopadu 2016, opět v bytě v Praze 3. S touto ženou měl Feri podle obžaloby pohlavní styk, a to přes její nesouhlas.

Třetí incident se stal podle obžaloby v roce 2018, kdy si Feri pozval do Poslanecké sněmovny ženu kvůli možné pozici stážistky. Feri ji podle obžaloby v kuchyňce začal osahávat, snažil se ji líbat a ignoroval její nesouhlas. Následně se ji znovu pokoušel líbat ve výtahu. Dívce se podařilo odejít, státní zástupkyně proto skutek kvalifikuje jako pokus o znásilnění. Na stáž dívka později nastoupila.

Feri obžalobu v minulosti opakovaně popřel, odmítl, že by se dopustil jakéhokoli sexuálního násilí nebo zneužil něčí bezbrannosti. Ve svých dřívějších vyjádřeních před soudem i ve čtvrtek poukazoval na údajné rozpory ve výpovědích dívek a svědků, které podle něj dokazují, že tvrzení žalobkyně nejsou pravdivá.

Soudkyně ve čtvrtek také přečetla listinné důkazy, přehrála i několik krátkých videí, která podle Feriho dále prokazují nevěrohodnost poškozených žen.

Feri po zveřejnění výpovědí dívek v médiích rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat ve volbách do sněmovny na podzim 2021. Skončil také v TOP 09.