Zájem o testování mezi samoplátci roste, odběrová místa nestíhají

Události: Zájem o testování roste, odběrová místa jsou přetížená (zdroj: ČT24)

Znovu přibývá lidí, kteří se chtějí nechat otestovat na vlastní náklady. Ať už kvůli práci, cestování, a nebo kvůli rodině. Odběrová místa jsou ale přetížená a řada poradních center hygieniků navíc o víkendu nefunguje.

Otec devítiměsíčního kojence byl v uplynulých dnech na pracovním školení na Slovensku. V pátek po cestě domů zjistil, že kolega, se kterým v autě seděl, má pozitivně testovaného příbuzného. „Člověk má samozřejmě o rodinu strach, takže jsem se všemožně snažil získat nějaké informace,“ uvedl.

Na linky hygieny volal opakovaně, a hned do několika krajů, ale bez úspěchu. „Bylo to po patnácté hodině, už jsme se tam prostě nedovolali. Proto jsme se snažili kontaktovat nějakou centrální linku, ale nefunguje opravdu nic,“ dodal muž. 

Nákaza podle něj nečeká na pracovní den, a proto si raději preventivně nařídil karanténu. Dovolat se na hygienickou stanici se v sobotu pokoušela i Česká televize – také neúspěšně.

Fronty na Letišti Václava Havla

Napjatá situace je aktuálně například na ruzyňském letišti. Někteří zájemci tu musí na otestování čekat i několik hodin nebo do druhého dne. Test stojí 1750 korun. Přednostní odběr a tedy předbíhání ve frontě pak dalších 1500 korun. Řadu lidí koordinuje policie.

„Tento stav, kdy je velká fronta, trvá od tohoto čtvrtka. Začali sem chodit i lidé, kteří nejsou cestující. Ti nám zaplňují fronty a my je musíme bohužel obracet zpátky,“ popsal z Letiště Václava Havla projektový manažer GHC Genetics Petr Sviták.

Navýšit objem testování chce teď resort zdravotnictví hlavně od fakultních nemocnic. „Bude pro ně úkol, aby navýšily kapacitu, aby fakultní nemocnice nevyšetřovala sto vzorků denně, ale třeba tisíc,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Takové zvýšení objemu testování ale nepůjde ze dne na den – a na tisíc někde možná vůbec. „Pokud by bylo potřeba navyšovat, je třeba adekvátně navýšit počet personálu, a myslím si, že takových 500 vzorků je i po takovém navýšení strop,“ upozornila vedoucí laboratoře Nemocnice Na Bulovce. I před jejich laboratoří se v těchto dnech tvoří fronty.