Záchranáři se dočkají mimořádných odměn, asociace doufá ve vyplacení v červenci

Záchranáře čeká finanční odměna za nasazení během pandemie (zdroj: ČT24)

Od počátku koronavirové pandemie jsou záchranáři v první linii stejně jako sestry či lékaři a také je čeká za enormní nasazení finanční odměna. Ministerstvo zdravotnictví ji slibuje vyplatit všem pracovníkům záchranných služeb za práci v posledních třech krizových měsících. Vládou schválenou 1,1 miliardy má dostat na sedm tisíc zaměstnanců.

„Předpokládám, že peníze budou rozděleny všem, kteří byli v práci a v potenciálním kontaktu s nákazou covidem-19,“ řekl prezident Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR Marek Slabý.

Bonusy jim připadnou za práci od března do května. Krajské záchranné služby by je měly dělit rovným dílem podle odpracovaných hodin a typu úvazků zaměstnanců, kteří dostanou až 40 tisíc měsíčně. „Odměnu dostanou lékaři, záchranáři, dispečeři – zkrátka všichni, kdo jsou ve zdravotnické záchranné službě a podíleli se na covidové krizi,“ prohlásil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

O pevném termínu ještě rozhodnuto není. „Doufám, že se podaří prostředky převést tak, abychom je mohli začít vyplácet v červenci,“ dodal Slabý.

Stížnosti odborů

Odměny za práci při pandemii dostávají už třetím měsícem zdravotníci většiny státních nemocnic – zpravidla za přímou péči o pacienty nakažené koronavirem, kterých však v nemocnicích ubývá.

Odborům nicméně vadí, že nemocnice vyplácejí bonusy různě a v nižších částkách, než doporučilo ministerstvo. „Podle informací, které máme, se jen čtyři fakultní nemocnice přiblížily těm horním hranicím,“ upozornila předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.