Záchrana obličeje spěla ke šťastnému konci, pandemie ale snahu pokazila. Teď se ženě otevírá další příležitost

UDÁLOSTI: Ivanku Danišovou čeká poslední operace v Japonsku (zdroj: ČT24)

V Japonsku podstoupí na podzim poslední ze série operací Ivanka Danišová – žena, která bojuje o záchranu svého obličeje a jejíž příběh před čtyřmi lety vyvolal mimořádnou vlnu solidarity. Spěl tehdy ke šťastnému konci, který ale překazila covidová pandemie a opatření světových vlád. Sérii nezbytných operací se tehdy nepodařilo dokončit a dlouhé čekání navíc část dosavadního úsilí zmařilo.

Ivanka Danišová se narodila s Goldenharovým syndromem. Znamenalo to, že se jí částečně nevyvinula lebka. Když se narodila, nedávali jí lékaři ani rok života. Přežila však a v dospělosti se pokusila nalézt léčbu. Odpovědí nakonec byla série náročných operací – nikoli však v Česku ani v jiné evropské zemi, nýbrž ve Spojených státech a Japonsku.

Zbývala poslední operace tváře, když vypukla pandemie covidu-19 a Japonsko uzavřelo své hranice. Na operaci ji nevpustilo, i když se za ni přimlouvali lékaři i tehdejší ministr zahraničí. Pro Ivanku Danišovou to znamenalo velký krok zpět. „Dva roky jsem zůstala v Evropě s otevřenou ranou v tváři. Důležitý implantát, který se tam vkládal, (…) prakticky odešel a celé to selhalo,“ uvedla.

Japonští a američtí specialisté nyní našli novou možnost, jak léčbu konečně dotáhnout do konce. Mohlo by se to podařit do podzimu, na podporu léčby se rozjela kampaň a veřejná sbírka. „Díky nim můžu vykročit na poslední operaci. Doufám, že i když jsme ztratili čas, tak naději stále máme,“ podotkla Ivanka Danišová, která nyní navíc již počtvrté bojuje s leukémií.