Za převoz 13 iráckých běženců poslal soud muže z Lotyšska na rok a půl do vězení

Lotyš Georgs Glibickis, který byl v dubnu zadržen na dálnici D1 při převozu třinácti iráckých běženců, stráví za převaděčství rok a půl za mřížemi. České televizi to potvrdil soudce Jiří Večeřa z okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou. Glibickis se proti rozsudku neodvolal, trest  je tak pravomocný. Pětatřicetiletý muž už nastoupil do vězení.

Rozsudek vynesl žďárský okresní soud zhruba čtvrt roku poté, co policisté muže s migranty zastavili. „Byl uznán vinným z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Odvolání nebylo podáno a trest už je pravomocný,“ řekl soudce Jiří Večeřa z okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou.

Lotyš podle něj nechtěl sdělit žádné bližší informace o organizaci převozu ani o dalších zapojených osobách. Tvrdil při tom, že o migrantech v dodávce nevěděl. Ti ho přitom podle soudce označovali jako muže, který je do auta nakládal.

Policisté zastavili Goergse Glibickise za volantem dodávky letos 11. dubna na 162. kilometru dálnice D1. Ve voze ve stísněném prostoru za falešnou přepážkou objevili třináct lidí, mezi nimi i tři malé děti. Šlo o běžence původem z Iráku. Glibickis je podle kriminalistů zřejmě naložil v Rumunsku a nelegálně je chtěl převézt do Velké Británie. O několik dní později ho soud poslal do vazby. Nyní už Glibickis nastoupil k výkonu trestu.