Za házení vajec na Zemana hrozí dvěma lidem až dva roky

Kvůli loňskému házení vajec na prezidenta Miloše Zemana obvinila policie dva lidi. Za výtržnictví jim v základní sazbě hrozí až dva roky vězení. Informaci přinesla Mladá fronta DNES, které to potvrdil pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Podle deníku je jedním ze stíhaných dvaašedesátiletý Jindřich Frühauf, který policistům na Albertově házení vajec přiznal. „Nebudu vám ty študáky udávat, to si radši napište, že jsem to házel já,“ řekl podle svých slov policistům. Na základě toho byl obviněn. V pozdější výpovědi to ale popřel. Nyní tvrdí, že vajíčka neházel a policistům na místě neřekl pravdu, aby dali pokoj mladým lidem, kteří stáli před ním.

Při listopadovém odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu vypískaly Zemana stovky lidí. Na transparentech mu vytýkaly náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase.

Události: Házení vajec na Zemana trestným činem? (zdroj: ČT24)

Ze shromážděného davu létaly předměty, včetně vajíček, a zaznívaly výzvy k prezidentovu odstoupení. Osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky. Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci.

Peitní akt na Albertově se změnil v protest proti Zemanovi
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Policie při shromáždění nikoho nezadržela. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 ale obdrželo tři trestní oznámení, která si na průběh pietní akce stěžovala. Zastupitelství je proto postoupilo k prověření policii.

Ta konstatovala, že vrhači se dopustili maximálně přestupků proti občanskému soužití, za něž lze uložit pokutu a případně i zákaz pobytu. Věc proto putovala k posouzení na radnici. Úředníci z odboru správních agend rozhodli, že házení vajec nebylo ani přestupkem.

Později ale magistrát nařídil Praze 2, aby házení vajec na prezidenta jako přestupek posoudila. V červenci pak policie začala na pokyn žalobce vyšetřovat házení vajec jako trestný čin výtržnictví.

Vajíčka letěla i na Havla a Klause

Vejce se stala nástrojem protestu už v minulosti. Setkali se s nimi oba Zemanovi předchůdci. Václav Havel narazil na spršku vajec v Bratislavě v roce 1991. Na Václava Klause, tehdy jenom jako předsedu ODS, byla vejce připravena v roce 1998 na předvolebním mítinku v pražských Modřanech. 

ČSSD čelila na mítinku vajíčkovému útoku
Zdroj: René Volfík/ČTK

Asi nejznámější vajíčkové útoky ale proběhly v roce 2009 na mítincích ČSSD před volbami do Evropského parlamentu. V Praze lidé tehdy zasypali expremiéra Jiřího Paroubka a jeho stranické kolegy stovkami vajec. O několik dnů později létala vajíčka i v dalších městech. 

Lidé, kteří házeli vajíčka v Praze, museli zaplatit pokutu. Dva mladíky z Brna tehdy policie obvinila z výtržnictví. Městské státní zastupitelství ale hod vejci zhodnotilo pouze jako přestupek. Za útoky v Plzni byly také uděleny peněžité tresty

Za střelbu na Klause padla podmínka

Jako výtržnictví už ale soud uznal střelbu z airsoftové pistole na tehdejšího prezidenta Václava Klause. Pavel Vondrouš za to dostal půlroční vězení podmíněně odložené na jeden rok. Za násilí proti úřední osobě mu hrozil trest od šesti měsíců do šesti let. Soud ale jeho čin překvalifikoval na výtržnictví.