Mladíci zadržení na mítinku ČSSD nebudou stíháni, rozhodl žalobce

Brno - Dva mladíci, které policie obvinila z výtržnictví kvůli házení vajec na pondělním mítinku ČSSD v Brně, nebudou trestně stíháni. Městské státní zastupitelství hod vejci hodnotí pouze jako přestupek. Společenská nezbezpečnost jejich činu je prý "menší než nepatrná". Případem se proto bude zabývat jen přestupková komise.

Policisté v pondělí zadrželi celkem tři údajné vrhače vajec. Poslední z nich, šestnáctiletý hoch, stále na obvinění čeká. Policii se také podařilo identifikovat staršího muže, jenž v pondělí na mítinku ČSSD napadl pěstí mladého odpůrce sociální demokracie. Jednapadesátiletého útočníka už kriminalisté vyslechli. Nyní chtějí vyslechnout i oběť. Teprve poté policisté řeknou, zda se útočník dopustil trestného činu a jaký trest mu hrozí. Impulzem pro potyčku prý bylo nevhodné chování mladíka. Ten se prý s vajíčky nevybíravým způsobem prodíral skupinou účastníků shromáždění. Oba muži se nejprve začali slovně napadat a hádka vyvrcholila fyzickým útokem staršího muže. Po napadeném mladíkovi policisté pátrají. Útočník se mohl dopustit například výtržnictví nebo ublížení na zdraví.

Na pondělním mítinku se strhlo několik strkanic mezi příznivci a odpůrci strany. Přímo na mítinku policisté zadrželi jen tři vrhače vajec. Oba házeli nebo se pokoušeli házet vejci na řečníky ČSSD. Neuspěli, nikdo z představitelů sociální demokracie nebyl zasažen.

Vydáno pod