Vyšetřování kuřimské kauzy po 11 měsících skončilo

Brno - Téměř po roce dnes policie ukončila vyšetřování kuřimské kauzy. V souvislosti s týráním sedmiletého chlapce Ondry a jeho desetiletého bratra Jakuba je stíháno šest lidí. Hrozí jim osm až 12 let vězení. Návrh obžaloby by měl být podán k brněnskému krajskému soudu do konce dubna. Spis k případu, se kterým se dnes obhájci seznámili, má podle dostupných informací přes 4000 stran. Proces by mohl začít už do prázdnin.

Okolnosti případu nejsou známy. Podle některých úvah byli stíháni členové náboženské sekty. Z týrání hochů byli následně obviněni jejich matka Klára, teta Kateřina, známá rodiny Hana Bašová, Barbora Škrlová, která se vydávala za dívku Aničku a pak i chlapce Adama, a její bratr Jan. Posledním z obviněných je jeho známý Jan Turek.

Obhajoba Kláry Mauerové bude patrně postavena na tom, že nejednala o své vůli. Hned po svém zadržení uvedla, že „psychicky neunesla situaci, do níž se dostala“. Podle některých informací byla zmanipulována a Ševčík připustil, že mohla být k týrání svých dvou potomků využita dalšími osobami. Stejný názor má i obhájce Škrlové. O jaké osoby jde, se ale neví.

Kauza je spojena s nebývalým únikem informací, nad nímž se podivuje i nejvyšší vedení policie. Dosud nebyly vysvětleny.