Volby by vyhrála ČSSD před ODS, třetí by skončila TOP 09

Praha - Volby do Poslanecké sněmovny by koncem září podle volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyhrála ČSSD s 32 procenty hlasů. Občanské demokraty by volilo 28,5 procenta lidí. Třetí by skončila TOP 09 s 12,5 procenta hlasů. Předstihla tak komunisty, jimž by dalo hlas 12 procent lidí. CVVM provedlo průzkum od 21. do 28. září a zúčastnilo se ho 1074 občanů starších patnácti let.

Podle průzkumu CVVM by se do sněmovny dostali i lidovci, kteří by získali šest procent hlasů. Naopak Strana zelených by pětiprocentní hranici nepřekročila. Je nutné brát ale v úvahu statistickou odchylku, která u velkých stran může být až tři procenta a u menších je zhruba dvě procenta.

Ještě na počátku září byly podle průzkumu CVVM šance obou největších stran vyrovnané. Sociální demokraté si od té doby ale polepšili o 2,5 procenta, ODS si naopak o procento pohoršila. Obdobně na tom je i KSČM, kterou by koncem září volilo o 3,5 procenta lidí méně. TOP 09 od počátku září ztratila půl procenta hlasů.

Volební model vychází z aktuálních stranických preferencí a simuluje reálné rozvržení voličských hlasů v hypotetických volbách. Nezahrnuje tedy respondenty, kteří se voleb nechtějí zúčastnit, ani ty, kteří nejsou rozhodnuti, koho by volili. Voleb by se zúčastnilo 54 procent Čechů. Čtyřicet procent lidí uvedlo, že by k volbách nešlo, ostatní nevěděli.