Vládní balíček prošel ve sněmovně druhým čtením, poslanci v něm navrhli desítky změn

Poslanci ukončili ve čtvrtek v podvečer obecnou rozpravu nad vládním konsolidačním balíčkem, kterou zahájili ve středu odpoledne. Trvala šestnáct a čtvrt hodiny, opozice v ní ohlásila desítky úprav, některé změny předložili i vládní poslanci. Krátce nato bylo druhé čtení konsolidačního balíčku ukončeno, soubor úsporných opatření se tak blíží ke schvalování, které by mělo proběhnout koncem září. Opoziční ANO a SPD nicméně navrhují například snížení daňového zatížení nákladů na bydlení, stejně jako nižší sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na balenou kojeneckou vodu, menstruační pomůcky a řezané květiny. Prosazovali také vyšší podporu stavebního spoření, kterou chce vláda naopak snížit.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve čtvrtek opět ujistil, že koalice se bude všemi pozměňovacími návrhy zabývat. Balíček podle něj jen v příštím roce sníží schodek státního rozpočtu o 97 miliard korun.

V závěrečném slově uvedl, že české veřejné finance nejsou v dobrém stavu, je proto nutné něco dělat. Možné jsou podle něho dvě sady opatření k poklesu schodků státního rozpočtu – zvýšení některých daní a snížení některých výdajů, nebo jejich kombinace, přičemž nic z toho není populární.

Odpoledne vyzkoušel koaliční pozornost opoziční poslanec Hubert Lang (ANO) a navrhl přerušení jednání o balíčku do 31. října. Předseda klubu KDU-ČSL Aleš Dufek se nejprve podivil, proč chce Lang přerušení právě do Halloweenu, ale pak vznesl společně s ministrem Stanjurou několik protinávrhů na přerušení v rozmezí od pěti do 14 minut. Ani jeden z nich nebyl přijat.

„Balík zákonů není ničím jiným než masivním plošným zvýšením všech existujících daní a odvodů a negativně dopadne na všechny skupiny občanů – zaměstnance, živnostníky, seniory, rodiny s dětmi, ale i na české firmy a zaměstnavatele,“ prohlásil šéf opozičních poslanců SPD Radim Fiala.

Navrhovaná vládní opatření podle něho mohou přispět k růstu inflace a ke snížení poptávky domácností i konkurenceschopnosti firem. Jediným správným postupem konsolidace by bylo podle Fialy výrazné snížení nepovinných rozpočtových výdajů, které se podle něho utrhly z řetězu. „Vláda nemá žádnou koncepci a potácí se od jedné pseudoreformy ke druhé,“ dodal Fiala.

Obdobně se ráno vyjádřil i lídr ANO Andrej Babiš, který díky právu přednostního vystoupení obsadil zhruba na hodinu řečniště ještě před hlasováním o návrhu programu schůze, který ale nebylo možné měnit ani upravovat. Nikdo další po něm už tohoto práva využít nechtěl.

Babiš: Brutálně navýšíte daně

„Žádný daňový balíček nepotřebujeme. Brutálně navýšíte daně,“ prohlásil šéf hnutí ANO, byť souhlasil s tím, že veřejné finance je potřeba konsolidovat. Mělo by se podle něho postupovat prostřednictvím investic, které by vedly k růstu hrubého domácího produktu, a tím i daňových příjmů, čerpání evropských peněz a úspor. „Mluvíte o úsporách, ale chcete, aby lidi přišli o peníze,“ vzkázal Babiš vládě. Kritizoval zrušení elektronické evidence tržeb, kabinet podle něj tímto krokem posílil šedou ekonomiku.  

Před poslance předstoupila i místopředsedkyně dolní komory za ANO Klára Dostálová, která kritizovala kabinet zejména kvůli bytové politice. Podle ní i v souvislosti s konsolidačním balíčkem hrozí, že vzroste počet lidí na pokraji bytové nouze. Upozornila také na to, že koalici vadí zřejmě i ženy. „Vládě vadí mladí, vládě vadí staří, a když budeme projednávat daňový balíček, tak to vypadá, že vládě vadí i ženy, což už si myslím, že je opravdu alarmující a možná by se na to měli i kolegové tady z poslaneckých lavic zaměřit,“ prohlásila. Nechápe, proč by měly být hygienické a menstruační pomůcky pro ženy ve vyšší sazbě daně než například pornočasopisy.

Po projevech poslanců s přednostním právem začali vystupovat řádně přihlášení poslanci v rozpravě. Vesměs to byli zástupci opozice, kteří přednášeli pozměňovací návrhy a kritizovali různé části vládního balíčku.

Berenika Peštová (ANO) vystoupila také s kritikou toho, jak vláda k projednání balíčku přistupuje. Ve tři čtvrtě na dvě odpoledne poukázala, že v jednacím sále není ministr financí Stanjura, který by podle ní měl odpovídat na dotazy opozičních politiků, protože jeho úřad návrh připravil. Poukázala, že vládu v sále reprezentoval pouze ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Na Peštovou navázal Patrik Nacher (ANO), který hovořil i o možnosti, že by se schůze přerušila, dokud Stanjura nepřijde, ale po ujištění, že by se měl brzy do sálu vrátit, to nenavrhl. „Neumím si představit, že by u předchozí vlády ve druhém čtení u tak robustní věci, která mění 63 zákonů, tady vystupovali poslanci opozice s pozměňovacími návrhy, a byl tady jenom ministr zdravotnictví. Kdybych se ho teď zeptal, o čem mám pozměňovací návrh, tak by mě zajímalo, jestli tu debatu vnímá, nebo je tady jenom z povinnosti a řeší nedostatek léků v lékárnách,“ prohlásil Nacher. 

Opozice projednávání oddalovala

Opozice s balíčkem nesouhlasí, označuje jej za výhradně daňový, nebo dokonce „okrádací“. Zahájení dalšího sněmovního projednávání předlohy oddalovala hnutí ANO a SPD při projednávání změn programu schůze, která začala v úterý odpoledne. Ke schválení programu řádné zářijové schůze a následně k projednávání balíčku se poslanci dostali ve středu odpoledne.

V červencovém úvodním kole trvala debata o konsolidačním balíčku v podstatě tři jednací dny a zabrala poslancům více než 27 hodin čistého času.