Vláda projedná návrh největší trestní reformy za 15 let

Události: Úpravy trestního zákoníku (zdroj: ČT24)

Vláda dostala od ministerstva spravedlnosti návrh největší reformy trestního práva za posledních patnáct let. Cílem je, aby bylo méně lidí ve vězeních a aby pachatelé častěji platili za své delikty finančně. Ministerstvo ale ustoupilo kritice z jiných resortů a z návrhu vypustilo třeba možnost, aby soud mohl udělit jen peněžitý trest i za nejzávažnější zločiny.

Krádež je nejčastějším paragrafem, který soudci čtou, když posílají pachatele do vězení. A to i kvůli tomu, že šedesát procent odsouzených krade znovu. Pak už stačí k cestě za mříže i nepatrná škoda.

Ministerstvo spravedlnosti chce dát soudcům více možností, jak drobné krádeže řešit alternativními tresty. V českých věznicích je totiž téměř osmnáct tisíc lidí – a to stát stojí desítky milionů denně. Proto resort už několik let připravuje reformu.

„Směřuje mimo jiné k podpoře obětí a narovnání vztahů s pachateli, úpravě trestání bagatelní kriminality, k podpoře ukládání alternativních trestů i k částečné dekriminalizaci a legalizaci samopěstování a držení konopí,“ prohlásil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na síti X.

Ani přestupkem by nově nebylo pěstování tří rostlin konopí nebo držení dvaceti pěti gramů omamné látky. Shodu na snížení trestů u takzvaných měkkých drog ale vládní koalice stále hledá. Blažek slíbil jednání o celé reformě i opozici.

„Jestli se má ještě něco stihnout, tak jedině za intenzivní debaty mezi koalicí a opozicí s minimem politiky a maximem odbornosti. A asi to nebude nějaká zásadní novela,“ myslí si předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO).

Ministerstvo už na základě kritiky změnilo navržená pravidla pro udělování finančních sankcí. „Upozorňovali jsme na to, že zůstala teoretická možnost uložit třeba za znásilnění pouze jediný samostatný peněžitý trest, což jsme nepovažovali za správné. A po úpravě už tato možnost nepřichází v úvahu,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

V návrhu už také není snížení trestní sazby za podvod nebo zpronevěru nad deset milionů korun. Ministerstvo původně chtělo spodní hranici posunout na tři roky tak, aby bylo možné udělit podmínku a zároveň vyšší peněžitý trest. O reformě teď bude jednat vládní legislativní rada.