Vláda chystá změny ve výchovném. Příspěvky za děti plánuje budoucím seniorům snižovat

Události: Vláda chystá změny ve výchovném (zdroj: ČT24)

Po necelém roce platnosti vládní strany plánují změny ve výchovném, tedy příspěvku ve výši pěti set korun k důchodu navíc za každé dítě. Po roce 2027 navrhují u nových seniorů částku na první dvě děti snížit a taky upravit způsob vyměřování příplatku. Naopak vyšší kompenzaci podle koalice potřebují lidé, kteří se v ekonomicky aktivním věku starali o nemohoucí příbuzné.

V rámci chystané důchodové reformy připravila vláda u budoucích seniorů úpravy výchovného. U prvních dvou dětí by se měl příspěvek nejprve postupně snižovat – v roce 2027 na 300 korun a pak ročně o stovku. V případě více dětí se má na ty další nadále vyplácet pětistovka. Současných seniorů se změny nedotknou.

„Po zavedení výchovného vidíme, že jsme opravdu velmi dobře vyrovnali rozdíly mezi ženami, které měly jedno či dvě děti. Tam jsme to plně kompenzovali a ukázalo se, že kompenzace byla vyšší než bylo nutné. Ale nestačilo to u žen, které vychovaly tři a více dětí, proto kombinace těchto dvou nástrojů,“ okomentoval chystané změny ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zároveň se má nově zavést takzvaný rodinný vyměřovací základ, který má dobu výchovy dítěte ocenit. „Jako dobu, která by byla minimálně ohodnocena průměrnou mzdou a odvodem z toho vyplývajícím. Nebo pokud ten člověk vydělává nebo vydělával předtím a poté více, tak tou vyšší částkou, která pro něj bude výhodnější,“ uvedl Jurečka.

Výchovné pro budoucí seniory
Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

„Myslím si, že výchovné poměrně slušně zafungovalo pro generace těch, kteří jsou teď v důchodovém věku, ale do budoucna by to neodpovídalo realitě. Nebylo by to spravedlivé, bylo by to příliš nadhodnocené,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu STAN Viktor Vojtko.

„Za mě je to systémové řešení, které je nutné, které vede k udržitelnosti a zároveň nerezignuje na tu podporu rodin s dětmi,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Vláda chystá příspěvek za péči o příbuzné

Od začátku letošního roku se důchod nad rámec pravidelných valorizací zvedl o 1500 korun i 83leté Martě Königové – za každého syna o pětistovku. Pomoc to podle ní byla velká.

Než šla do důchodu, starala se taky o svou nemocnou matku. „To jsem vůbec nemohla chodit do práce, musela jsem být pořád s ní. Doba, kdy jsem s ní byla, zasáhla do výpočtu mého důchodu, takže jsem ho měla hodně nízký,“ uvedla.

Lidem, kteří v ekonomicky aktivních letech pečovali o své nemohoucí blízké a mají kvůli tomu nízké penze, chce koalice také přilepšit, a to formou fiktivního vyměřovacího základu.

Návrh celé důchodové reformy je nyní v připomínkovém řízení, následně ho projedná vláda. Ministr práce očekává, že do konce příštího léta by jej měla posoudit i sněmovna.

Opozice k návrhu nemá jednotný postoj. „Víceméně je to jenom změna parametrická, kosmetická. Důležité je, aby se to systémově utřepalo tak, aby Česká správa sociálního zabezpečení nemusela řešit různé spory, kdo kdy jak dítě vychovával a pečoval o něj,“ řekl k návrhu místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka.

„My jsme jednoznačně pro zachování výchovného i do budoucna v současné podobě, protože výchovné platí teprve necelý rok,“ uvedla místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková (SPD).

Na čem se naopak politici napříč stranami shodují, je větší podpora pečujících. I u nich by se měla zohledňovat doba, po kterou se starali o své nemohoucí příbuzné – jako například Marta Königová.

Výchovné snížilo rozdíly mezi důchody mužů a žen

Před zavedením výchovného, tedy před rokem, byl rozdíl mezi důchody mužů a žen přes 3200 korun. Od té doby průměrné penze vzrostly mužům o 1700 korun, ženám o 2500. Rozdíl mezi pohlavími se tak snížil o osm stovek.

Automaticky se o pětistovku na každé vychované dítě zvedl důchod se začátkem letošního roku u 1,4 milionu tehdejších seniorek. Muži o výchovné museli žádat. Stejně jako všichni, kteří šli do penze až po Novém roce.

Obecně se i kvůli vysoké inflaci a stále rostoucím penzím důchodový účet propadá do minusu. V říjnu přesáhl deficit 65 miliard korun. Téměř třem milionům penzistů už letos stát vyplatil 575 miliard korun.

Hospodaření systému důchodového pojištění
Zdroj: Ministerstvo financí