Věřitelé CK Firo-tour dostali místo půl miliardy jen 1,1 milionu

Městský soud v Praze ukončil konkurz na majetek zkrachovalé cestovní kanceláře Firo-tour s dluhy přes půl miliardy korun. Věřitelé dostali pouze 1,1 milionu korun. Soud zdůvodnil konec konkurzu tím, že majetek firmy pro uspokojení věřitelů vůbec nepostačuje.

Ukončení konkurzu na cestovní kancelář vyplývá z informací v insolvenčním rejstříku. Při konkurzu se rozprodává majetek firmy. V případě Firo-tour to byla auta, počítače či kancelářské vybavení. Uspokojeny byly přednostně pohledávky třeba finančních a pracovních úřadů.

„Bylo rozhodnuto o vypořádání pohledávek za majetkovou podstatou a pohledávek jim na roveň postavených s tím, že i tyto přednostní pohledávky budou uspokojeny jen zčásti,“ sdělil soud. Vyplacených 1,1 milionu činí sedmnáct procent těchto pohledávek. V insolvenčním řízení přitom byly přihlášeny pohledávky celkem za stovky milionů korun.

Klientům poslala část peněz pojišťovna

Firo-tour měla zajištění proti úpadku u Slavia pojišťovny, která po krachu kanceláře dostala od klientů Firo-tour více než šest tisíc žádostí o pojistné plnění v objemu přes dvě stě milionů korun.

Konkurz na majetek cestovní kanceláře byl vyhlášen koncem roku 2021, pojišťovna už předtím vyplatila většinu peněz, které požadovali klienti. V souvislosti s tím tehdy Slavia pojišťovna uvedla, že Firo-tour neměla předtím více než dva roky auditované účetnictví.

Cestovka v minulosti uváděla, že do problémů se dostala kvůli pandemii nemoci covid-19 a souvisejícím opatřením. Prodeje zájezdů jí údajně po vypuknutí pandemie klesly meziročně o devadesát procent. V Česku se první případy nemoci objevily v březnu roku 2020. Stát pak přijal preventivní opatření proti šíření nákazy, mezi nimi i omezení či zákazy cestování.