Ve věku 80 let zemřel herec a dabér Ladislav Županič

Zemřel divadelní a filmový herec a dabér Ladislav Županič, bylo mu 80 let. Oznámila to Herecká asociace. Županič byl držitelem ceny Thálie 2015 za celoživotní herecko-pěvecké mistrovství. Je spjat především s pražským Hudebním divadlem v Karlíně, kde vytvořil desítky úspěšných rolí a které také vedl. Hrál ve filmu, televizi a rozhlasu a daboval, jeho hlasem v Česku mluví například americký herec Clint Eastwood.

„Podle informací rodiny dnes náhle zemřel kolega, skvělý herec, dabér, před časem i ředitel Hudebního divadla Karlín, nositel Ceny Thálie, pan Ladislav Županič. České herectví tak opustila velká osobnost,“ uvedla Herecká asociace na Facebooku.

Rodák z Prostějova studoval na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, s divadlem začínal v Praze v někdejším divadle Paravan. Třicet let pak působil v karlínském souboru, deset let byl jeho ředitelem. Thálii získal Županič za výkon v roli Albína v muzikálu Klec bláznů a také za celoživotní mistrovství. Zahrál si i v Divadle na Fidlovačce.

Ve filmu Županič ztvárnil například Pražáka Rumlena v Menzelově filmu Vesničko má středisková nebo sluhu v Troškově pohádkách Princezna ze mlejna 1 a 2.

Z televizních inscenací se objevil například v seriálech Arabela, Chlapci a chlapi, Zdivočelá země či Okresní přebor.

Byl celkem třikrát ženatý, jeho druhou manželkou byla herečka Jana Drbohlavová.

Ladislav Županič byl před šesti lety hostem pořadu ČT Uchem Jehly.

Ladislav Županič hostem pořadu Uchem jehly (zdroj: ČT)