Ve středu projdou Českem silné bouřky, doprovodí je kroupy, vydatný déšť a poryvy větru

Sváteční Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje znepříjemní bouřky, které mohou doprovodit i kroupy a také silné nárazy větru. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu přijdou do Čech již před polednem, Moravu zasáhnou později odpoledne a večer.

Výstrahu na silné bouřky vyhlásili meteorologové na středu od 11 do 17 hodin pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj, téměř celý Jihočeský kraj kromě Dačicka a pro severozápad Královéhradeckého kraje. Pro zbytek republiky ji vyhlásili s platností až od 14 do 22 hodin.

Při bouřkách očekávají meteorologové i silnější nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu. „Ojediněle se budou vyskytovat malé kroupy a krátkodobě také intenzivní srážky, které se mohou opakovat,“ avizovali meteorologové. Že bouře přejdou vícekrát přes téže místo, hrozí podle nich hlavně navečer na Moravě a ve Slezsku.

I když mohou být srážky intenzivní, rychle odejdou, úhrny by tak měly být maximálně kolem 30 milimetrů, při opakujících se bouřích na východě ojediněle okolo 50 milimetrů.

Při bouřkách hrozí zásah bleskem, kvůli silnému větru také úrazy padajícími a poletujícími předměty. ČHMÚ upozornil, že se při intenzivních deštích také mohou rozvodnit malé toky, hrozí zatopení podchodů nebo sklepů.