V Plzni mají nový systém řízení světelných křižovatek

Plzeň - Nová plně automatická dopravní ústředna umožní v Plzni rychlejší průjezd aut městem. Má také usnadnit i řešení dopravních kolapsů. Investice do modernizace celého systému přesáhla částku patnáct milionů korun a podle města byla nevyhnutelná, původní zařízení už dosluhovalo. Automatizovaný systém řízení dopravy funguje v Plzni už od roku 1996.

Původní ústředna už ale nestačila kapacitou ani úrovní programu. Její stále častější výpadky začaly způsobovat v plzeňském provozu velké komplikace.

„Nedokázala úplně stoprocentní spolupráci s novými typy řadičů, což se projevovalo delší dobou odstraňování poruch. Samozřejmě také častější poruchovostí samotné dopravní ústředny,“ uvedl specialista světelné signalizace Správy veřejného statku města Plzně Josef Brůha.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

V roce 1996 bylo na automatizovanou dopravní ústřednu napojeno 32 semaforů a dnes už řídí 71 světelných křižovatek. V Plzni jich mají celkem 92.

Nový centrální mozek křižovatek reaguje na hustotu provozu a plynule upravuje přepínání jednotlivých signálních programů. „To všechno běží automaticky a obsluha zasahuje pouze v případě, že jsou nějaké mimořádnosti,“ doplnil Brůha. Většinou se vše opravuje do 20 minut. Nově upravený systém poskytuje komfortnější služby.

Systém pomáhá třeba hasičům a záchranářům, kdy umožňuje naprogramování trasy jejich rychlého průjezdu. Uložená data můžou navíc policisté využít i při řešení dopravních nehod. Do nového systému řízení dopravy investovalo město 15,5 milionu korun.