V Ostravě mají nový elektrobus

Ostrava - V Ostravě slavnostně uvedli do provozu nový elektrobus SOR EBN 10,5. Završili tak devítiměsíční úsilí několika spolupracujících firem ve snaze vyrobit vozidlo pro hromadnou dopravu osob s čistě elektrickým pohonem napájeným z baterií, informoval o tom ostravský dopravní podnik. Elektrobus SOR EBN 10,5 získal také na nedávném brněnském mezinárodním veletrhu Autotec 2010 ocenění AUTOCEC PRIX. Do budoucna by měly být elektrobusy v Ostravě plnohodnotnou ekologičtější alternativou ostatním druhům dopravních prostředků určených pro MHD.

Městský nízkopodlažní elektrobus SOR EBN 10,5 je dvounápravové třídveřové vozidlo délky 10 370 mm, určené pro hromadnou přepravu osob v městském provozu. Karoserie elektrobusu vychází z městského autobusu SOR BN 10,5. Je vybaven akumulátorovou baterií složenou ze 180 článků, 300 Ah.

Elektrická výzbroj umožňující rekuperaci a výbava elektrobusu je navržena tak, aby maximálně spořila energii. Dojezd elektrobusu je přibližně od 110 do 160 kilometrů. Akumulátorovou baterii lze dobít za 6 hodin, případně rychlonabíjením již za 1 hodinu. Na vývoji elektrobusu se podílely firmy SOR Libchavy, Cegelec a Dopravní podnik Ostrava. Kompletace byla provedena v ostravském dopravním podniku.

Slavnostního předání se účastnila řada oficiálních hostů, odborníků a představitelů statutárního města Ostravy a Moravskoslezského kraje. V následujících dnech se nové vozidlo představí také na mezinárodním veletrhu Czech Raildays 2010 Ostrava. Pak bude zahájen několikaměsíční zkušební provoz s cestujícími.