V noci se může tvořit ledovka, když zaprší

Velmi mrazivá byla noc na neděli zejména v severní části Česka. Teploty klesly až k minus šestnácti stupňům Celsia a stále jsou hluboko pod nulou. V jižní části republiky je tepleji, výjimečně se teplota již před rozedněním dostala nad bod mrazu. Na jihu Čech a na Vysočině sněží, na některých komunikacích nižší třídy v oblasti leží ujetá vrstva sněhu. Přes den mohou teploty vystoupat nad nulu, a protože večer může pršet, hrozí večer a v noci na pondělí ojediněle ledovka.

Sníh po ránu ležel na některých silnicích II. a III. třídy hlavně na Vysočině a také na Jindřichohradecku. V Jihočeském kraji bylo ráno v terénu 122 sypačů. V jižní části republiky sněží, ale srážky slábnou.

Po ránu padal sníh i na jiných místech včetně krušnohorské části dálnice D8. Podle dispečera krajské správy a údržby silnic se žádná vážnější situace nikde neobjevila.

Sypače v noci vyjely do brněnských ulic kvůli namrzání vozovek. „Výjezd byl ukončen v 6:40, bylo spotřebováno 92 tun posypové soli. Veškeré komunikace v naší správě jsou nyní po chemickém ošetření mokré a sjízdné,“ uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec.

S vrstvou sněhu na silnicích musí řidiči počítat také na horách – v Krkonoších či Jeseníkách, kde je podle silničářů sníh zledovatělý.

Oproti značně mrazivé sobotě by měla být neděle již teplejší. Jestliže první den víkendu zůstávaly teploty převážně pod nulou, a pokud ji nejvyšší teploty překonaly, vystoupaly – až na výjimky zejména na jižní Moravě, v Polabí a Praze – jen desetiny stupně nad ní, druhý den mají již být až tři stupně nad nulou.

Značně mrazivá byla hlavně první polovina noci. Teplotní minima přinejmenším vyrovnala hodnoty z noci na sobotu. V Orlickém Záhoří a na Jizerce bylo pod minus patnácti stupni Celsia.

Na jihu republiky se naopak již před východem slunce začalo oteplovat. Ve čtyři hodiny ukazovaly teploměry ve Vyšším Brodě hodnotu jedné desetiny stupně nad bodem mrazu a ve Štítné nad Vláří byla nula, zatímco v sobotu vystoupaly teploty na prvních místech nad nulu až kolem desáté dopoledne.

Výstraha na ledovku v noci na pondělí

Příští noc by již neměla být mrazivá v celé republice, teplotní minima budou mezi minus třemi a plus jedním stupněm, i když na severu a severovýchodě může být místy kolem minus pěti stupňů Celsia. V pondělí přes den se teploty začnou vzdalovat od zimních hodnot a vystoupají na dva až šest stupňů nad nulu, v souvislosti s oteplením vzduchu by se mohla při dešti ojediněle tvořit ledovka.

Kvůli tomuto riziku vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu. Platit bude v západní části republiky – v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Ústeckém, Libereckém, Středočeském kraji a Praze – od deseti hodin večer do pěti ráno, ve zbytku Česka od tří hodin v noci do deseti v pondělí dopoledne.