V kauze záložny Unibon padly zprošťující rozsudky

Olomoucký vrchní soud definitivně zprostil obžaloby podnikatele Daneše Zátorského a Radka Hradila obžalované z podílu na vytunelování ostravské záložny Unibon. Stejně jako krajský soud se soud odvolací ztotožnil s tím, že se jejich vina neprokázala. Podle původní obžaloby způsobili škodu až 120 milionů korun, hrozilo jim až deset let vězení. Proti původnímu rozsudku se odvolal žalobce.

V případu ostravský krajský soud v lednu roku 2019 zprostil obžaloby také Davida Rusňáka, ten v mezidobí zemřel. „Odvolání státního zástupce Vrchní soud v Olomouci jako nedůvodné zamítl. Podle odvolacího soudu krajský soud provedl dostatečné dokazování, aby mohlo být rozhodnuto o vině a trestu, nicméně z provedených důkazů nelze bez důvodných pochybností uzavřít, že obžalovaní jsou vinni z trestných činů,“ řekl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Obžaloba nepředložila jediný přímý důkaz a nepřímé důkazy netvoří ucelený řetězec důkazů, uvedl soud.

Zátorský stál v čele řady firem, které postupně zkrachovaly, například stavební společnost VOKD, Geofin, Slezský kámen, aerolinky Job Air –⁠ Central Connect Airlines nebo opravna letadel Job Air Technic.

Firmy, které mu patřily nebo ve kterých měl podíl, si v letech 2005 až 2011 braly v Unibonu úvěry. Podle obžaloby přitom uváděly nepravdivé informace, tajily své vzájemné vazby a neplánovaly, že by úvěry splatily. Muž před soudem vyloučil jakýkoliv podíl na trestné činnosti, ať vědomý, či nevědomý. Tvrzení v obžalobě podle něj vycházela z neznalosti právních předpisů.

Sedmdesát svědků

V Unibonu měl Zátorský podíl a působil v úvěrové komisi. Další z obžalovaných Radek Hradil byl členem představenstva záložny, v procesu byl původně souzen i předseda záložny David Rusňák, kterého krajský soud rovněž pravomocně zprostil. Podle obžaloby úvěry, jež záložna poskytovala, nebyly dostatečně zajištěné a obžalovaní věděli, že firmy peníze nevrátí, ani je nikdo nebude vymáhat.

Líčení u ostravského krajského soudu trvalo téměř rok a vypovídalo při něm na sedmdesát svědků, původní obžaloba se však podle soudu neprokázala. Úvěry vyřizovali pracovníci záložny, posuzovaly je komise a teprve po schválení je podepisovali Rusňák a Hradil. Nikdo ze svědků podle soudu nepotvrdil, že by byli nabádáni k tomu, aby nějaký úvěr byl schválen, nebo že by nějaký úvěr naopak byl schválen, přestože byl nedoporučen.

Záložně Unibon odebrala ČNB licenci v roce 2012. Fond pojištění vkladů později vyplatil klientům záložny více než 1,8 miliardy korun. Škoda přes 120 milionů, jíž se obžaloba týkala, představovala pouze nezaplacenou jistinu a podle obžaloby jde jen o zlomek skutečných škod.