V Česku začala fungovat nejmodernější lékárnická laboratoř

V Rudné u Prahy začala fungovat nejmodernější lékárnická laboratoř v Česku. Za 25 milionů korun ji postavila společnost Česká lékárna holding, která provozuje síť lékáren Dr. Max. V Česku jde o největší investici svého druhu od roku 1989. Odborné pracoviště ale nebude sloužit jen firemním lékárnám, ale i ostatním provozovnám, kterým se z ekonomického hlediska nevyplatí individuální příprava léčebných preparátů.

Vedle klasické a analytické laboratoře jsou součástí provozu i čisté prostory pro sterilní výrobu s přetlakovými propustěmi. Pracovníci se zde pohybují ve speciálních kombinézách. Míchají se zde například oční kapky, masti, fyziologické roztoky nebo výživy pro pacienty na ARU. Laboratoř vyrobí měsíčně zhruba deset tisíc léků, denně například sto litrů kapek.

Biologicky čistou laboratoř doplňuje analytická a klasická laboratoř. Díky modernímu skladu, který je součástí budovy, z nich léky poputují do nemocnic, klinik ale i veterinárních ordinací téměř okamžitě. Do nových laboratoří chce společnost přesunout výrobu z jednotlivých lékáren a tím snížit i náklady, včetně ceny léčiv. Záležet ale bude na množství zakázek. Příprava léků je totiž kvůli sterilitě prostředí náročná i pro laboranty. Ve sterilní laboratoři jsou jen dvě až tři hodiny.

Laboratoř nahradila dosavadní prostory v Krčské ulici v Praze. „Požadavky jednak v naší síti, ale i od externích zákazníků již velice převyšovaly možnosti ve starých prostorách,“ uvedl provozní ředitel Česká lékárna holding David Mendl. V laboratoři nyní pracují tři desítky lidí a vznikla v ní i nová pracovní místa. Má za sebou měsíc zkušebního provozu, v ostrém režimu bude fungovat od 1. července.

Nová lékárnická laboratoř může snížit ceny léků (zdroj: ČT24)