V Česku padaly teplotní rekordy, v Plzni bylo 34 stupňů. V neděli může být ještě tepleji

Na devíti dlouhodobě fungujících stanicích v Česku naměřili meteorologové teplotní rekordy. Maxima pro 8. červenec padala hlavně na západě a severozápadě země. Nejtepleji bylo v Plzni-Bolevci, 34 stupňů Celsia. Meteorologové varují před vysokými teplotami a očekávají, že v neděli bude ještě tepleji. Teploty se mohou někde vyšplhat až na 36 stupňů Celsia. Počasí je o víkendu beze srážek, platí proto také výstraha před požáry. Těch hasiči do sobotního večera zaznamenali na 160.

Příliv teplého vzduchu do Česka zesiloval od jihozápadu. Teploty v nižších polohách části středních a severních Čech a na Plzeňsku překračovaly 31 stupňů. Nejtepleji bylo v Plzni-Bolevci, kde meteorologové naměřili 34 stupňů Celsia. Nové rekordy mají i další stanice v Plzeňském kraji. Například ve Staňkově bylo 31,8 stupně Celsia, stanice Zbiroh-Švabín zaznamenala 31,3 stupně. Druhá nejvyšší teplota v zemi pak byla v Doksanech na Litoměřicku, kde naměřili 33,5 stupně. Nové maximum pro 8. červenec to ale na této stanici není.

„Ve stejné oblasti budou odpolední teploty v neděli většinou mezi 33 a 36 stupni Celsia, proto zde bude v platnosti oranžová výstraha s vysokým stupněm nebezpečí,“ uvedli meteorologové.

Na ostatním území Česka s výjimkou Moravskoslezského kraje a Jesenicka bude v neděli platit žlutá výstraha s nízkým stupněm nebezpečí. Odpolední teploty budou v těchto místech většinou dosahovat 30 až 34 stupňů. ČHMÚ upozorňuje, že vysoké teploty očekává i v příštím týdnu, výstrahy bude postupně upřesňovat.

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ

Zátěž pro lidský organismus

Vedra představují vysokou zátěž pro lidský organismus, hrozí přehřátí a dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim a zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Je také třeba omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

V automobilech zaparkovaných na přímém slunci by lidé neměli nechávat děti a zvířata. Vysoké teploty mohou ale působit problémy i v dopravě, hrozí roztažení kolejnic horkem.

Riziko vzniku požárů

Kvůli suchému a teplému počasí platí v celém Česku zároveň výstraha před rizikem vzniku požárů. Některé kraje už zakázaly kouření a rozdělávání ohně na rizikových místech, jako jsou lesy, parky a okolí skladů sena a slámy.

Zákaz rozdělávání ohňů v parcích, zahradách a na dalších místech, kde hrozí požár, zakázala do odvolání například Praha. Je tam také zakázáno používat létající přání, pochodně nebo lampiony a odhazovat hořící nebo doutnající předměty. Povoleny nejsou jízdy parních lokomotiv a braní vody z požárních nádrží k jinému účelu než hašení.