Ukrajinská a česká policie dopadly gang telefonních podvodníků

Mezinárodní skupinu podvodníků, kteří z call center oslovovali lidi po celé Evropské unii, aby z nich podvodným způsobem vymámili peníze, odhalila ukrajinská a česká policie s podporou úřadu pro evropskou justiční spolupráci Eurojust. Informovala o tom agentura Ukrinform s odvoláním na ukrajinský úřad generálního prokurátora.

K odhalení a zdokumentování celé nelegální operace byla založena mezinárodní skupina vyšetřovatelů. Ta zjistila, že podvodný systém vytvořil loni ukrajinský státní příslušník, který do něj jako komplice přizval obyvatele z několika ukrajinských regionů i cizince, kteří hovořili česky i dalšími jazyky a z call centra oslovovali potenciální oběti.

Měli se vydávat za zaměstnance banky, obětem tvrdit, že byly napadeny jejich bankovní účty, a nabízet jim dočasný převod peněz na „bezpečnější účty“ nebo nákup kryptoměn za výhodný kurz. K navození dojmu, že volají z bankovních oddělení podpory, využívali podle policie technologii, která dokáže měnit identifikaci volajícího.

Tři zadržení byli vydáni do Česka

Společný vyšetřovací tým zdokumentoval, že objem celé podvodné operace překročil 30 milionů korun a dotkl se více než stovky českých občanů.

Policie na základě vyšetřování zatkla tři cizince, které Praha už dříve zařadila na seznam osob hledaných Interpolem. Při raziích v Kirovohradské, Dněpropetrovské a Kyjevské oblasti zabavila mobilní telefony, počítače, elektronická média, bankovní karty a další důkazní materiál včetně 68 tisíc dolarů (asi 1,5 milionu korun) v hotovosti. Vyšetřování v současné době pokračuje a v případu zatím nebyl nikdo obviněn.

Tři zadržení cizinci, kteří se měli dopustit trestné činnosti na území Ukrajiny, byli na žádost českých orgánů vydáni do Česka, dodala Ukrinform.