U Horažďovic vyjely proti sobě dva rychlíky. Incident vyšetřuje Drážní inspekce

Události v regionech: Mimořádná událost u Horažďovic (zdroj: ČT24)

V neděli večer jely u Horažďovic proti sobě dva rychlíky. Poté, co strojvůdce spoje z Plzně do Českých Budějovic projel návěstidlo na červenou, a vjel tak do cesty rychlíku, který do Plzně mířil z Brna. Nakonec se nikomu nic nestalo, neboť duchapřítomný zaměstnanec Správy železnic okamžitě použil tlačítko „generální stop“, které oba vlaky na dálku zastavilo více než 600 metrů od sebe. Událost vyšetřuje Drážní inspekce.

Rychlík jedoucí z Plzně do Českých Budějovic projel návěstidlo a vjel tak do trasy rychlíku směřujícímu z Brna do Plzně. „Na tuto situaci okamžitě zareagoval výpravčí, který za použití funkce generální stop vlaky bezpečně zastavil,“ sdělila mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Funkce „generální stop“ automaticky zastaví všechny vlaky, které se pohybují v určitém obvodu. Zůstaly tak stát od sebe zhruba půl kilometru. Za běžné situace by měl vlak, který odjížděl z Horažďovic, počkat na červené a nechat projekt vlak, který do Horažďovic přijížděl. K tomu ale nedošlo, proto hrozilo, že se soupravy srazí.

„Dohromady v obou vlacích bylo přibližně 75 cestujících. Nikomu se nic nestalo,“ prohlásil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Vlak ale kvůli vyšetřování musel zůstat stát na místě. „Hasiči ze stanice Horažďovice a hasiči Správy železnic evakuovali cestující do přistaveného výlukového autobusu,“ sdělil mluvčí hasičů Plzeňského kraje Petr Poncar.

Po vyšetřování nehody se zhruba v jednu hodinu vydala souprava směrem do Českých Budějovic. Vyšetřovatelé na této trati ale nepracují poprvé. V srpnu 2015 se tu srazily rychlíky. Zranilo se 50 cestujících. Podle soudu za nehodu mohli výpravčí a signalista.

Tragédie na železnici

Naopak tuto neděli výpravčí svou pohotovou reakcí podle Správy železnic zachránil zřejmě desítky lidských životů. Ne vždy ale tyto mimořádné události, přehmaty a přehlédnutí na železnici končí takto šťastně bez následků jako v neděli u Horažďovic.

Při srážce mnichovského expresu a osobního vlaku 4. srpna u vesnice Milavče u Domažlic přišli o život oba strojvůdci a jedna z cestujících.

Minulé léto se na českých tratích staly hned tři vážné nehody. 7. července se u Perninku na Karlovarsku čelně srazily dva regionální osobní vlaky také po projetí návěstidla jedním z nich. O život tam přišli dva lidé. Hned týden nato narazil na předměstí Českého Brodu osobní vlak do stojícího nákladního vlaku, což si vyžádalo smrt jednoho člověka. A před rokem 9. září se v Kdyni na Domažlicku osobní vlak srazil s technickým drážním vozidlem, což se obešlo bez obětí.