Tlustý bude kandidovat do Evropského parlamentu za Libertas

Praha - Poslanec ODS Vlastimil Tlustý uvažuje o tom, že bude kandidovat do Evropského parlamentu. Uvedl to ve vysílání Studia 6 na ČT. Pro deník Právo pak upřesnil, že to bude za politické hnutí Libertas.cz, které založil europoslanec Vladimír Železný. Tlustý už včera pozastavil své členství v Občanské demokratické straně. Reagoval tak na hrozbu vedení ODS, že pokud ho rakovnická organizace nevyloučí, bude zrušena. Premiér v demisi a předseda strany Mirek Topolánek ale namítá, že pozastavit členství ve straně není možné, neboť to stanovy neumožňují.

„To je samozřejmě totální nesmysl, naše stanovy nic takového neuznávají. Buď jsem členem, nebo nejsem. My jsme vyzvali, a to nejen výkonná rada, ale také středočeský region, aby Tlustý a Schwippel opravdu opustili naše řady, protože to, co provedli, je velmi špatné,“ potvrdil ve Studiu 6 názor premiéra Přemysl Sobotka, předseda Senátu za ODS.

„Výklad pana Přemysla Sobotky, stejně jako výklad pana předsedy Topolánka, v tomto případě není rozhodující. Rozhodující je obecné právo,“ reagoval na to Tlustý. On sám vysvětluje pozastavení členství následovně: „Je to obecný právní pojem, který jsem nechal nalézt právníky, který platí v českém právním řádu. A je to pojem, jehož definice je zřejmá z aplikací.“

Rada místního sdružení ODS v Rakovníku by měla jednat o případném vyloučení Tlustého ze strany kvůli jeho hlasování o nedůvěře vládě v úterý. Totéž by měl 9. dubna projednat místní sněm.

Předseda rakovnické organizace ODS a starosta města Zdeněk Nejdl řekl, že pokud by se mělo dnes hlasovat o Tlustého vyloučení, hlasoval by pro: „Pan poslanec Vlastimil Tlustý mě velice zklamal tím, že připustil pád vlády. Členská základna ho žádala, aby podporoval stávající koaliční vládu.“ Podle Nejdla ale Tlustý v současnosti fakticky není členem ODS, a nelze ho tudíž vyloučit. Pokud by chtěl své členství ve straně obnovit, musela by s tím souhlasit rada místního sdružení.