Téměř v celém Česku hrozí požáry. Září bude horké a suché

Skoro na celém území Česka hrozí kvůli suchu a horku požáry. Výstrahu platnou do nedělního večera zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Netýká se jen Libereckého, Karlovarského, Moravskoslezského a Olomouckého kraje nebo některých okresů Zlínského, Jihočeského a Plzeňského kraje. Podle měsíčního výhledu počasí se navíc situace nemusí zlepšit ani v průběhu září. To má být nadprůměrně suché a horké.

„Vzhledem k teplému počasí většinou beze srážek se oblast se zvýšeným rizikem požárů dále rozšiřuje,“ upozornili meteorologové. Výstraha končí v nedělních 20:00.

„Až do nedělního večera se bude riziko vzniku požárů zvyšovat. V neděli večer a v noci na pondělí očekáváme na většině našeho území srážky a riziko požárů se sníží,“ oznámil ČHMÚ.

Meteorologové upozorňují, aby lidé kvůli vyššímu nebezpečí vzniku požárů nerozdělávali v přírodě ohně nebo nevypalovali trávu. Také by neměli odhazovat nedopalky či používat přenosné vařiče.

Dlouhodobá předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Česko letos zažilo jedenácté nejteplejší léto za poslední tři dekády. Zlepšení po deštivém červenci přinesl srpen, dny s menším množstvím srážek ale zároveň před podzimem vysušily krajinu.

Lepší to zřejmě nebude ani v září, které má být podle měsíčního výhledu počasí nadprůměrně suché a horké. České počasí ale mohou ovlivnit hurikány v tropech, takže vývoj je podle meteorologů méně předvídatelný. 

Teploty v období od začátku příštího týdne do přelomu září a října budou podle ČHMÚ nadprůměrně vysoké. Týdenní průměry se budou pohybovat většinou kolem 23 až 24 stupňů Celsia, ale třeba závěrem příštího týdne podle týdenní předpovědi ČHMÚ vystoupá rtuť skoro na třicítku.

obrázek
Zdroj: ČT24