Systém pro výplatu dávek má přezkoumat NKÚ, žádá kontrolní výbor

Praha - Sněmovní kontrolní výbor požádal Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), aby přezkoumal zavádění nového informačního systému pro výplatu sociálních dávek. Už dříve podal stejný podnět i Senát. Někteří poslanci kritizují, že se ministerstvo v roce 2008 připojilo k rámcové smlouvě mezi ministerstvem vnitra a firmou Fujitsu Technology Solutions z roku 2008 a nevypsalo nové výběrové řízení.

Podle místopředsedkyně výboru Hany Orgoníkové (ČSSD) navíc ministerstvo práce také
připravuje rozšíření tohoto systému i na výplatu důchodů, což už by se týkalo 2,6 milionu lidí. „Což je už opravdu veliký počet obyvatel, a to už jsme opravdu zděšeni,“ podotkla.

Ministerstvo práce nový systém obhajuje. Sjednocuje prý prostředí pro příbuzné agendy a úřad šetří peníze. Připojení k rámcové smlouvě z roku 2008 pak posvětilo i ministerstvo vnitra. Podle mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívové faktura za provoz systémů činila za prvního čtvrt roku celkem 64,5 milionu korun. Předchozímu dodavateli úřad ročně prý platil 470 milionů. „Přepočteno na kvartál se tedy jedná o poměrnou část 115 milionů korun,“
uvedla Plívová.  

To, že by se výběrem dodavatele měli zabývat kontroloři, uvítal Drábkův náměstek Vladimír Šiška. „NKÚ toto věcně přísluší a je tím správným orgánem, jež může vyřknout nad postupem resortu verdikt,“ uvedl Šiška. Podle něj sociální i kontrolní výbor mohou nahlédnout do účetnictví ministerstva a porovnat náklady za loňský a letošní rok.

Podle viceprezidenta NKÚ Miloslava Kaly o kontrolách rozhoduje kolegium úřadu, je prý ale optimistický, protože senátním podnětem už se zabývalo. Kala ovšem nechtěl prozradit výsledek, protože prý neví, zda už horní komora obdržela odpověď. 

Nejvyšší kontrolní úřad prý v souvislosti s projektem obdržel řadu podání. Několik podnětů dostal kvůli novému systému také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Informační systém prověřuje i Úřad pro ochranu osobních údajů. 

Rozhovor s předsedou kontrolního výboru Vojtěchem Filipem (zdroj: ČT24)