Středoškoláci si vyzkoušejí volby nanečisto

Praha – Společnost Člověk v tísni v rámci projektu Jeden svět na školách přichází s volbami nanečisto, při nichž si budou moci středoškolští studenti vyzkoušet volební proces. Projekt má zvýšit povědomí potenciálních prvovoličů o občanském právu volit svou politickou reprezentaci a zároveň má zvýšit jejich občanskou angažovanost. Studenti budou ve volbách vybírat mezi stejnými politickými stranami, které se o měsíc později budou snažit uspět ve volbách do Poslanecké sněmovny. Do projektu se může zapojit každá střední škola a učiliště, samotný průběh voleb pak budou mít na starosti studenti a učitelé.

„Něco takového děláme poprvé…, snažíme se mladé lidi motivovat k větší občanské angažovanosti, větší účasti v občanské společnosti a právě prostřednictvím projektu Studentské volby 2010, jim chceme ukázat a přiblížit základní nástroj, jak ovlivnit věci veřejné, a to je účast ve volbách,“ uvedl pro ČT ředitel programu Karel Strachota. Studentské volby se budou konat 26. až 28. dubna, sněmovní volby pak 28. a 29. května.

Studenti a učni starší patnácti let budou moci volit některou ze stran, které budou kandidovat i v květnových volbách, jakákoliv propagace jednotlivých stran je však na školách zakázána. Školy, které se budou chtít zúčastnit, dostanou informační materiály a pokyny, jak při organizaci voleb postupovat. Výsledky pak budou známy na konci dubna.

Ředitel projektu Karel Strachota a socioložka Jana Hamanová ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Socioložka Jana Hamanová považuje výsledky i za sociologicky významná fakta. „Zásadní je podle mého číslo té účasti, tedy kolik dětí se na škole zúčastní. Samozřejmě potom také preference jednotlivým stranám…,“ zhodnotila pro ČT socioložka výpovědní hodnotu projektu.