Stav těžce zraněného českého vojáka v Afghánistánu se nezměnil

Praha/Kábul - Zdravotní stav českého vojáka, který utrpěl vážná zranění během útoku na jihu Afghánistánu, se nijak nezměnil. Příslušník české jednotky je nadále udržován v umělém spánku. Sebevražedný atentátník najel včera autem do konvoje jednotek ISAF. Při střetu zemřel jeden český voják, dva byli zraněni.

Česká armáda nyní řeší, kdy a jak převeze tělo Čecha, který při sebevražedném útoku zahynul. Záleží to prý především na dopravních podmínkách v Afghánistánu. Druhý český voják, jenž utrpěl lehká zranění, se už vrátil k jednotce. V nejbližší době odcestuje do České republiky, aby se zde zotavil.

Postižení čeští vojáci patří k Útvaru speciálních operací (SOG), který v Afghánistánu působí v rámci mise ISAF. Tento pětatřicetičlenný kontingent pomáhá britským spojencům střežit významné osoby a budovy. O rodiny všech tři vojáků nyní pečují psychologové. Podrobnější informace odmítl náčelník generálního štábu Vlastimil Picek sdělit. Armádu proto rozladila jmenovitá kondolence, která se objevila na internetových stránkách prezidenta Václava Klause. Vojsko chtělo kvůli bezpečnosti totožnost oběti atentátu - praporčíka Milana Štěrby - původně utajit. 

Útočník, který měl na těle připevněnou výbušninu, najel autem do konvoje jednotek ISAF. Ty se zrovna v rámci plnění mise přesouvaly na nové místo. „Mise vojáků začala v 9:15 místního času, kdy se vojáci přesunuli na místo plnění naplánovaného úkolu. V 9:30, kdy byla jednotka 150 metrů od místního velitelství, je napadl sebevražedný atentátník,“ přiblížil útok Picek.

Při střetu, jenž se stal v okrese Girišk v provincii Hílmand, zemřeli také dva dánští vojáci a čtyři Afghánci, z toho jeden tlumočník. Výbuch zabil i tři afghánské civilisty. Zraněno bylo celkem osm lidí.