Státníci gratulují Starmerovi, Zelenskyj také poděkoval Sunakovi

Premiér Petr Fiala (ODS) předpokládá, že britská zahraniční politika po volebním vítězství labouristů nedozná změn. Chce dál rozvíjet vztahy mezi Českem a Velkou Británií. Ministerský předseda soudí, že se nezmění ani britská podpora Ukrajiny. Šéfovi labouristů Keirovi Starmerovi gratuloval k vítězství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který také poděkoval Rishimu Sunakovi za podporu své vlasti, i řada dalších zahraničních státníků včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, šéfa Evropské rady Charlese Michela nebo kanadského premiéra Justina Trudeaua.

„Voliči ve Velké Británii se po čtrnácti letech vlády konzervativců rozhodli pro změnu ve vedení země. Nicméně předpokládám, ze britská zahraniční politika bude kontinuální,“ uvedl Fiala. Poukázal také na to, že lídr labouristů Keir Starmer, jenž v čele vlády vystřídá konzervativního premiéra Rishiho Sunaka, opakovaně vyjádřil jasný postoj proti ruské agresi a podporu Ukrajiny.

„Chceme dále rozvíjet výborné vztahy mezi Českou republikou a Velkou Británii, věřím že bude pokračovat i příprava konkrétních projektů, například v oblasti malých modulárních reaktorů,“ poznamenal český premiér.

Parlamentní volby v Británii přinesly drtivé vítězství opozičních labouristů. Labouristická strana po neúspěchu před pěti lety nyní téměř vyrovnala rekordní zisk z roku 1997, zatímco konzervativci utrpěli nejhorší porážku v dějinách strany.

Zelenskyj: Ukrajina a Spojené království budou vždy spojenci

„Jsem vděčný svému dobrému příteli Rishimu Sunakovi za neochvějnou podporu britské vlády pod jeho vedením,“ napsal na síti X Zelenskyj, který v příspěvku vyjmenoval příklady vojenské pomoci, kterou Londýn za vlády Sunaka Kyjevu poskytl. „Ukrajina na to nezapomene,“ dodal.

Ve svém dalším příspěvku Zelenskyj pogratuloval Starmerovi a Labouristické straně k volebnímu vítězství. „Ukrajina a Spojené království byly a budou i nadále spolehlivými spojenci. Budeme i nadále bránit a prosazovat naše společné hodnoty života, svobody a mezinárodního řádu založeného na pravidlech,“ napsal a popřál šéfovi labouristů úspěchy na domácí i zahraniční scéně.

„Gratuluji Keirovi Starmerovi k historickému volebnímu vítězství ve Spojeném království,“ napsal na síti X Michel. Evropskou unii a Británii označil za zásadní partnery. „Těším se na spolupráci s vámi a vaší vládou v tomto – pro Británii – novém cyklu. Brzy se uvidíme na zasedání Evropského politického společenství,“ dodal šéf Evropské rady s odkazem na summit, který bude 18. července v Londýně.

Macron společně s gratulacemi na síti X uvedl, že je spokojený s první diskuzí se Starmerem. Podrobnosti neuvedl. „S Británií budeme pokračovat v započaté práci ohledně naší bilaterální spolupráce, pro mír a bezpečnost v Evropě, klima a také ohledně AI,“ napsal šéf Elysejského paláce.

Starmerovi podle agentury Reuters pogratulovali už také mimo jiné irský ministerský předseda Simon Harris, šéf australské vlády Anthony Albanese, nebo novozélandský premiér Christopher Luxon.

Opoziční Labouristická strana drtivě vyhrála volby a po čtrnácti letech vystřídá ve vládě konzervativce. Ti sklízí frustraci Britů ze stavu země a utrpěli nejhorší porážku v dějinách strany, zatímco labouristé obsadí v dolní komoře parlamentu přes čtyři sta ze 650 křesel. Sčítání hlasů stále pokračuje, hotové bude během pátku.