Stát i nadále odmítá, že by se měl omluvit za výroky prezidenta Zemana o Peroutkovi

Ministerstvo financí navrhuje zamítnout žalobu vnučky Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslové, která se soudí kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana na adresu jejího dědečka. ČT to sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná.

Podle ministerstva není možné domáhat se ochrany osobnosti po její smrti na základě zákona o odpovědnosti státu za škodu. Stát tak i nadále odmítá, že by se měl omlouvat za výroky prezidenta o prvorepublikovém novináři a spisovateli.

Resort financí zastupuje stát v soudním procesu nově, a to poté, co Nejvyšší soud vrátil celou kauzu na úplný začátek a naznačil, že namísto hradní kanceláře má soud jednat právě s ministerstvem.

„Ministerstvo financí jako žalovaná organizační složka státu navrhuje žalobu zamítnout,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná na dotaz České televize, co je obsahem vyjádření úřadu k žalobě Terezie Kaslové.

Resort financí nechtěl k případu nic bližšího sdělovat. Jeho mluvčí Jakub Vintrlík pouze uvedl, že „v zájmu zachování spravedlivého procesu a rovnosti účastníků řízení nebude ministerstvo financí informace o procesní taktice ani obsah úkonů v řízení sdělovat přes média.“

Advokát Terezie Kaslové František Vyskočil České televizi sdělil, že ministerstvo ve svém vyjádření k žalobě argumentuje jednak tím, že „nárok paní Kaslové na ochranu osobnosti svého dědečka nebyl předjednán s ministerstvem financí, ale s kanceláří prezidenta republiky.“ To ale není podle Vyskočila nijak na překážku, ale jde o „odstranitelnou vadu“. Druhá námitka se váže k tomu, že dle ministerstva zvláštní zákon o odpovědnosti státu za škodu neumožňuje domáhat se náhrady nemajetkové újmy a ochrany osobnosti i po její smrti.

„V tomto případě se ale domnívám, že si ministerstvo financí ne příliš dbale přečetlo rozhodnutí dovolacího soudu, kde Nejvyšší soud přímo uvádí, že se zadostiučinění za nemajetkovou újmu je možné domáhat i v případě, kdy byla způsobena již zemřelé osobě. Čili závěr je takový, že postmortální ochrana je i podle tohoto zvláštního zákona, ke kterému soud odkazuje,“ uvedl pro Českou televizi advokát Kaslové. Ten nyní chystá reakci na stanovisko ministerstva, které odešle v nebližších dnech soudu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ministerstvo financí zastupuje stát v soudním sporu o výroky prezidenta Miloše Zemana na základě rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten přitom vycházel z květnového rozsudku Nejvyššího soudu, podle kterého je stát za výroky prezidenta republiky odpovědný. Českou republiku ale neměla zastupovat Kancelář prezidenta republiky, nýbrž jedno z ministerstev.

Vzhledem k tomu, že se nepodařilo určit jiné příslušné ministerstvo, „zbylo“ jednání za stát na resort financí. Současně podle Nejvyššího soudu měla být žaloba podána podle jiného zákona než občanského zákoníku. A tím je speciální zákon o odpovědnosti státu za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci. Vedle státního úřadu se do sporu zapojil i Miloš Zeman, který se přihlásil jako vedlejší účastník řízení.

Nejvyšší soud zrušením původního rozsudku vrátil celý spor na začátek, Obvodní soud pro Prahu 1 se tak případem bude zabývat znovu. Kauzu dostala nově na starosti soudkyně Iveta Nedozrálová. Soudkyně Kateřina Sedláková, která tento případ u obvodního soudu rozhodla v roce 2016, totiž nyní působí u Městského soudu v Praze. 

Kaslová podala žalobu už před více než třemi roky

Terezie Kaslová podala žalobu u Obvodního soudu pro Prahu 1 v dubnu 2015. Po prezidentské kanceláři se domáhala omluvy za výroky, které na adresu jejího děděčka, prvorepublikového spisovatele a novináře Ferdinanda Peroutky, pronesl v lednu 2015 prezident republiky Miloš Zeman.

Ten v projevu na pražském fóru k holocaustu hovořil i o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakým byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci tímto zrůdným učením. O Peroutkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Zároveň mu přisoudil výrok „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Posléze se ale ukázalo, že autorem tohoto výroku je Jan Stránský.

Článek z Přítomnosti Pražský hrad ani přes snahu prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nedokázal v archivech objevit. Zeman se omluvil pouze za to, že článek nebyl nalezen. Fascinaci Peroutky nacismem se ale snažil mluvčí Ovčáček dokázat dalšími texty, které uznávaný novinář napsal. V souvislosti s květnovým rozhodnutím Nejvyššího soudu Miloš Zeman řekl, že považuje za chybu, že citoval článek Ferdinanda Peroutky, který se nemůže najít. Podle Zemana byl Peroutka bezesporu velký novinář, který ale v určité fázi podlehl nacistické ideologii.