Hrad žádá odložení exekuce, která má vynutit omluvu v kauze Peroutka

Kancelář prezidenta republiky podala návrh na odložení exekuce kvůli nezveřejnění omluvy v kauze Peroutka. Na čtvrteční lhůtu splatnosti ale zatím vliv nemá, bude ho posuzovat soudní exekutor. Hrad má do čtvrtka zaplatit pokutu 100 tisíc korun proto, že nerespektuje pravomocné rozhodnutí soudu. Pokud by částku neuhradil, exekutor by mu mohl obstavit účet.

 „Česká republika – Kancelář prezidenta republiky musí vyčerpat všechny právní prostředky ochrany proti absurdnímu přenosu neexistující odpovědnosti a vyčkat rozhodnutí nejvyšších soudních autorit o konečném řešení,“ sdělil advokát Hradu Marek Nespala. 

Soudní exekutor uložil pokutu 100 tisíc korun Kanceláři prezidenta republiky kvůli sporu o omluvu za výroky prezidenta Miloše Zemana o Ferdinandu Peroutkovi. Pokutu musí Hrad zaplatit do tří dnů. 

Sto tisíc je nejvyšší možná sankce, kterou mohl Hrad dostat. Podle právníka Františka Vyskočila, který zastupuje Peroutkovu vnučku Terezii Kaslovou, exekutor v rozhodnutí uvedl, že vázanost státu právem a pravomocnými rozhodnutími jeho vlastních soudů je elementárním atributem právního státu: „Je tedy s podivem, že to stát v této věci nerespektuje a splnění uložené povinnosti je nutno vymáhat v exekučním řízení.“

Vnučka Ferdinanda Peroutky podala návrh na exekuci 3. října. Kaslová se chce domoci omluvy za prezidentův výrok, již pravomocně nařídil soud. Prezidentská kancelář se ale ve stanoveném termínu neomluvila.

Omluvu měl Hrad zaslat Kaslové dopisem do 23. září, navíc ji měl po dobu 30 dnů vyvěsit na svých webových stránkách. Ve stanoveném termínu se ale Hrad neomluvil a místo toho oznámil, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu a návrh na odklad výkonu rozhodnutí.

Prezidentská kancelář tvrdí, že jí nevadí samotné odůvodnění rozsudku po věcné stránce, ale chce, aby Nejvyšší soud vyřešil otázku, kdo se má omlouvat za výroky prezidenta, na kterého se vztahuje indemnita, tedy téměř absolutní beztrestnost. Podle Hradu by přenesení odpovědnosti z prezidenta na Českou republiku mohlo být precedentem a proti Česku by mohla směřovat řada žalob.

Dne 27. ledna 2015 uvedl prezident České republiky, pan Ing. Miloš Zeman, v projevu předneseném u příležitosti sedmdesátého výročí osvobození Osvětimi tento výrok: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman.“

Dále na tiskové konferenci dne 4. února 2015 prezident České republiky pan Ing. Miloš Zeman uvedl: „Na vlastní oči jsem viděl článek Ferdinanda Peroutky, kde bylo napsáno Hitler je přece gentleman.“

Ferdinand Peroutka není autorem článku pod názvem Hitler je gentleman, případně článku pod názvem Hitler je přece gentleman. Česká republika se za tyto dehonestující výroky omlouvá.