Spotřební daň na e-cigarety by mohla být likvidační. Koalice řeší její případné snížení

Úsporný balíček se dotkne i e-cigaret (zdroj: ČT24)

V navrhovaném konsolidačním balíčku by mohlo dojít k dalším změnám. Koalice nyní diskutuje o výši nově zaváděné spotřební daně na elektronické cigarety. Část vládních stran navrhuje menší zatížení. Původní plán počítal s deseti korunami na mililitr, což by mohlo produkty až dvojnásobně zdražit. Třeba hnutí STAN chce taxu snížit na méně než polovinu. Odkazuje přitom i na situaci v sousedních zemích.

„Na Slovensku není spotřební daň na e-cigarety žádná. V Polsku je mnohem nižší. Pokud bychom dali deset korun na mililitr, opravdu by to byl problém. Tyto firmy, které u nás fungují, by byly nekonkurenceschopné,“ upozornil poslanec STAN Josef Flek. 

„Pokud to bude mít podporu těch pěti koaličních stran v rámci politických vyjednávání, tak to takto bude v balíčku schváleno. Já jako lékař budu vždy pro to, aby byl nikotin co nejvíce zdaněn,“ sdělil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). 

Najít shodu u této změny, ale také u několika dalších, musí koalice nejpozději do 25. srpna. Tento termín pro podání pozměňovacích návrhů k celému balíčku stanovil sněmovní rozpočtový výbor.

Cena e-liquidů by mohla stoupnout na dvojnásobek

Pokud by daň představovala deset korun na mililitr e-liquidu, mohla by jejich cena stoupnout na dvojnásobek. Nyní se totiž desetimililitrová lahvička prodává za zhruba sto korun. 

Například Markéta Jaurisová kouří elektronické cigarety příležitostně, měsíčně za ně utratí zhruba tři sta korun. „Já kupuju takové ty naředěné (e-liquidy), ty jsou trošku levnější,“ řekla. Sama chce kouření omezit, právě ve zdražení k tomu vidí příležitost. „Když se zdraží zbytné věci, jako je alkohol a cigarety, tak mi to určitě vadit nebude,“ dodala. 

Často se vedou debaty o tom, zda jsou elektronické cigarety méně škodlivé než ty klasické. Většina odborníků tvrdí, že ano. „Určitě nejsou bez rizika, ale to riziko je malé v řádu jednotek procent v porovnání s kouřem cigarety,“ uvedla vedoucí Centra pro závislé na tabáku 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Eva Králíková. 

Doposud úplně bez daně

Na tekuté náplně do e-cigaret se zatím spotřební daň nevztahuje. Plánované desetikorunové zatížení na jeden mililitr by bylo podle některých prodejců likvidační. „Například u jednorázových e-cigaret si myslím, že tam to možné je, ale pro e-liquidy, výrobce náplní, příchutí, aromat a bází si myslím, že je to víceméně likvidace tohoto segmentu,“ míní prezident Komory elektronického vapování Robert Hrdlička. 

K nižší sazbě se kloní Piráti, ODS i hnutí STAN – žádají necelých pět korun na mililitr. Deset korun považují za příliš vysokou částku. „Mohlo by nastat i to, že ten spotřebitel bude odjíždět do ciziny a ve velkém nakupovat tyto nikotinové produkty,“ sdělil Flek. „Je určitě výhodnější, když alternativy ke spalovanému tabáku budou levnější,“ dodala šéfka sněmovního zdravotnického výboru Zdeňka Němečková Crkvenjaš (ODS). 

Také opoziční SPD je proti deseti korunám. „Moc nechápu, proč by elektronické cigarety a náplně, které se prodávají kolem osmdesáti korun, měly být zatíženy daní a DPH ve výši 120 korun, to je naprosto absurdní,“ řekl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).  

Podraží i klasické cigarety

Vládní balíček plánuje víc zdanit také klasické cigarety, zahřívaný tabák nebo nikotinové sáčky. U tabákových výrobků se má spotřební daň zvýšit o deset procent, u zahřívaného tabáku dokonce až o patnáct. Válek ale prosazuje zatížení ještě vyšší. 

„Co hnutí ANO podporuje a bude podporovat z hlediska daňového balíčku, je zvyšování spotřebních daní u tabákových výrobků,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO a místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová.

Zvýšení daní z neřestí, kam patří i cigarety, má státu za dva roky přinést dodatečné příjmy zhruba jedenácti miliard korun.

Daně u léků a zdravotnických potřeb

Původní dohoda ale dál platí u léků. Konsolidační balíček počítá s jejich přesunem z desetiprocentní do dvanáctiprocentní sazby. Změny pocítí pacienti hlavně u volně prodejných léků. U medikamentů na recept dopadne zvýšení DPH hlavně na rozpočty zdravotních pojišťoven.

Vyšší daní mají být nově zatíženy také očkovací látky, radiofarmaka nebo kontrastní prostředky pro rentgenová vyšetření.

DPH má klesnout naopak u zdravotnických potřeb. Největší část z nich nakupují nemocnice z peněz vybraných na pojištění. Lidé by změnu mohli zaznamenat například u dioptrických brýlí nebo berlí.