Hygienici při kontrole narážejí na elektronické cigarety překračující limity nikotinu, hrozí u nich předávkování

Události v regionech: Kontrola elektronických cigaret (zdroj: ČT24)

Hygienici při kontrolách na tržištích narážejí na zdraví nebezpečné elektronické cigarety. A dodávají, že uživatel se nikotinem, který obsahují, může i předávkovat. Preventisté navíc varují, že kuřáky elektronických cigaret se v poslední době stávají také děti do patnácti let. A to i přesto, že jim takové zboží podle zákona nesmí nikdo prodat.

Kuřáků elektronických cigaret v posledních letech přibývá a rozšiřuje se i nabízený sortiment. A s tím i kontroly hygieny. „V případě, že elektronické cigarety nemají popisky v češtině, tak už to by měl být první signál, že ten výrobek není v pořádku,“ upozornila vedoucí oddělení předmětů běžného užívání Tereza Hyťhová z Krajské hygienické stanice v Plzni.

Například v prodejně v centru Plzně byly všechny kontrolované vzorky v pořádku. Pracovnice krajské hygienické stanice se ale s velkými pochybeními setkávají při kontrolách tržišť. Tam také sledují objem výrobku, obsah nikotinu, seznam všech složek a také uvedení výrobce nebo distributora. „Je tam obsah nikotinu, který je 20 miligramů na mililitr, a našli jsme výrobky, které měly i 50 miligramů na mililitr,“ uvedla Hyťhová. A zároveň dodala, že se uživatel může kvůli tomu i předávkovat. 

Elektronické cigarety se stávají oblíbené u dětí

Jedna elektronická cigareta počtem potahů, kterých je kolem šesti set, odpovídá vykouření dvou až tří krabiček cigaret. Jenže kromě dospělých začínají čím dál tím častěji používat tyto jednorázové elektronické cigarety i děti, a to nezřídka i přímo ve školách.  

„Když jde dítě na záchod a bude to mít v kapse a tam si popotáhne, tak ani na to nemůžete přijít. Přijdete na to tak, že se jeden pochlubí druhému,“ popsala ředitelka Základní školy Benešova v Plzni Iveta Žižková.

Žáci mohou elektronické cigarety nakoupit nejen ve večerce, ale také například v automatech v nákupních centrech. Některé chtějí po uživateli občanský průkaz, jiné ale nemají omezené žádné. 

„Co se mění u těchto způsobů užívání, je to, že to jde k výrazně mladším dětem. A hodně to zasahuje už i první stupeň – forma,  barevnost, příchutě speciálně cílí na dětskou skupinu,“ vysvětlila lektorka primární prevence Veronika Šimková.

Změna legislativy, tak jako se teď stalo u nikotinových sáčků, je podle lektorky primární prevence příliš pomalá. Do té doby totiž mohou firmy přijít s jinou líbivou novinkou. A tak je hlavně na školách a rodičích, aby dětem vysvětlovali, proč je nikotin i jiné látky pro ně škodlivý.