TÉMA

Elektronická cigareta

Spotřební daň na e-cigarety by mohla být likvidační. Koalice řeší její případné snížení

V navrhovaném konsolidačním balíčku by mohlo dojít k dalším změnám. Koalice nyní diskutuje o výši nově zaváděné spotřební daně na elektronické cigarety. Část vládních stran navrhuje menší zatížení. Původní plán počítal s deseti korunami na mililitr, což by mohlo produkty až dvojnásobně zdražit. Třeba hnutí STAN chce taxu snížit na méně než polovinu. Odkazuje přitom i na situaci v sousedních zemích.
9. 8. 2023|

Australská vláda omezuje prodej e-cigaret, až příliš lákaly mladé

Austrálie čelí negativnímu trendu – po předchozím propadu začalo opět přibývat kuřáků. A to i v rizikové skupině dětí ve věku 14 až 17 let. Na vině jsou různé druhy elektronických cigaret. Zboží, o kterém se mnoho lidí domnívá, že je mnohem méně škodlivé než klasické cigarety, začala vláda omezovat.
5. 8. 2023|

Tabák kouří čtvrtina populace, u mladých vedou sáčky a e-cigarety, ukázal průzkum

Tabákové výrobky podle průzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) loni kouřilo 24 procent obyvatel Česka. Další desetina populace užívala elektronické cigarety, 6,6 procenta zahřívaný tabák a 2,8 procenta nikotinové sáčky. U mladých jsou nejoblíbenější elektronické cigarety a nikotinové sáčky. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kuřáků v populaci mírně ubývá. Jako špatné ale hodnotí to, že s alternativami cigaret častěji začínají mladí, kteří klasické cigarety nekouří.
30. 5. 2023|

Elektronické cigarety se před dvaceti lety začaly šířit z Číny do celého světa

Před 20 lety, 29. dubna 2003, si čínský lékárník Li Chan nechal patentovat elektronickou cigaretu. Od té doby tato náhražka klasické konzumace tabáku stále rychleji svého předchůdce vytlačuje.
29. 4. 2023|

Britové chtějí s kouřením zatočit rozdáváním e-cigaret, Česko sází na intenzivní léčbu

Britská vláda spouští unikátní projekt. Kuřákům bude zdarma rozdávat elektronické cigarety. Doufá, že se tím sníží počet závislých na tabáku. V Česku je postup při odvykání odlišný. Podle odborníků je nejúčinnější intenzivní léčba. Zároveň ale upozorňují, že ji absolvuje velmi málo lidí.
24. 4. 2023|

Hygienici při kontrole narážejí na elektronické cigarety překračující limity nikotinu, hrozí u nich předávkování

Hygienici při kontrolách na tržištích narážejí na zdraví nebezpečné elektronické cigarety. A dodávají, že uživatel se nikotinem, který obsahují, může i předávkovat. Preventisté navíc varují, že kuřáky elektronických cigaret se v poslední době stávají také děti do patnácti let. A to i přesto, že jim takové zboží podle zákona nesmí nikdo prodat.
24. 2. 2023|

Evropská komise navrhla zákaz ochucených náplní do alternativ k cigaretám

Evropská komise navrhla zakázat ve všech zemích Evropské unie prodej ochucených výrobků, které se používají v alternativách ke klasickým cigaretám. Snaží se tak omezit kouření elektronických cigaret a vaporizérů, které se rozmáhá zejména mezi mladými. O návrhu informovala agentura AFP.
29. 6. 2022|