Britové chtějí s kouřením zatočit rozdáváním e-cigaret, Česko sází na intenzivní léčbu

Události: Britská vláda rozdá kuřákům e-cigarety (zdroj: ČT24)

Britská vláda spouští unikátní projekt. Kuřákům bude zdarma rozdávat elektronické cigarety. Doufá, že se tím sníží počet závislých na tabáku. V Česku je postup při odvykání odlišný. Podle odborníků je nejúčinnější intenzivní léčba. Zároveň ale upozorňují, že ji absolvuje velmi málo lidí.

Není kouř jako kouř. Tedy alespoň podle britské vlády. Právě ta se totiž rozhodla, že sníží počet tamních kuřáků. A to poměrně originálním způsobem – bude jim zdarma rozesílat cigarety elektronické.

Rozdat jich kabinet chce až milion. Slibuje si od toho, že kuřáci nejdříve přejdou na cigarety elektronické – a pak přestanou kouřit úplně. Cílem je, aby se snížil počet kuřáků v britské populaci ze současných třinácti procent na pět a aby ubylo závislých na tabákovém kouři. V první řadě se chce vláda soustředit na těhotné ženy.

„Vaping (kouření elektronických cigaret) je pro kuřáky velmi dobrý způsob, jak se zbavit kouření. Víme, že když těhotným kuřačkám dáme poukázky na nákup elektronických cigaret, povzbudí je to k odvykání,“ popisuje předsedkyně Nadace proti kouření Deborah Arnottová.

Asi třetina kuřáků v Česku se snaží přestat

V Česku jsou bezmála dva miliony kuřáků. Podle adiktologů se přibližně 600 tisíc z nich snaží se zlozvykem přestat. Bez pomoci odborníků mají ale menší šanci na úspěch. „Protože přestávají v naprosté většině případů bez pomoci, tak po roce nekouří jenom asi tři až pět procent z nich, čili málo. Intenzivní léčba je zhruba desetkrát účinnější, ale bohužel ji absolvuje velmi málo lidí,“ zmiňuje lékařka a dlouholetá bojovnice proti kouření Eva Králíková. Kuřáci, kteří by chtěli zlozvyk řešit, se můžou obrátit na některé ze 40 center pro závislé na tabáku.

Ve srovnání s Británií by podle adiktologů mělo Česko zapracovat hlavně na prevenci. Například zavést jednotná balení cigaretových krabiček nebo regulovat jejich prodej pouze ve specializovaných obchodech.