Australská vláda omezuje prodej e-cigaret, až příliš lákaly mladé

Horizont ČT24: Austrálie bojuje s rostoucím počtem mladých kuřáků (zdroj: ČT24)

Austrálie čelí negativnímu trendu – po předchozím propadu začalo opět přibývat kuřáků. A to i v rizikové skupině dětí ve věku 14 až 17 let. Na vině jsou různé druhy elektronických cigaret. Zboží, o kterém se mnoho lidí domnívá, že je mnohem méně škodlivé než klasické cigarety, začala vláda omezovat.

Australská vláda navrhla nové zákony, podle nichž by se všechny elektronické cigarety bez ohledu na obsah nikotinu prodávaly jenom na předpis v lékárnách. Na jednorázové výrobky by se vztahoval úplný zákaz. Cílem je co nejvíce ztížit přístup dětí k těmto produktům.

„Zákaz by nefungoval. Viděli jsme, jak se úřady snažily regulovat celou škálu nelegálních drog. Jedním z příkladů je konopí, které se nekontrolovaně rozmohlo na černém trhu,“ oponuje návrhu mluvčí Strany zelených v Novém Jižním Walesu Amanda Cohnová.

„Když vaše čtrnáctileté dítě řekne, že může lehce sehnat e-cigaretu s nikotinem, přestává to být jenom černý trh,“ míní výzkumnice z Univerzity v Sydney Becky Freemanová. Pro kuřáky hodlá vláda spustit program, který jim pomůže přestat kouřit, aniž by se obraceli k elektronické náhražce.

Narůstající počet kuřáků mezi mladistvými

Jako horká novinka na trzích se elektronické cigarety objevily před patnácti lety. Výrobci tyto produkty popisovali v reklamních kampaních jako zdravější a lepší náhradu tradičních tabákových výrobků. V Austrálii se obliba elektronických cigaret rozšířila nejen mezi tamními dosavadními kuřáky.

„Počet kuřáků v posledních pěti letech narůstá,“ řekla předsedkyně výboru v Radě pro rakovinu Anita Dessaixová. K nárůstu došlo hlavně mezi nezletilými. Před pěti lety se ke kouření přiznala dvě procenta dotázaných ve věku od čtrnácti do sedmnácti let. Teď jejich počet třikrát vzrostl.

„Mezi největší uživatele těchto produktů patří mladiství ve věku od 13 do 17 let. Byly vytvořeny pro mladé lidi, cílí na mladé lidi a jsou užívány mladými lidmi,“ zdůrazňuje Freemanová.

V reakci na tato zjištění vláda představila opatření. Elektronickou cigaretu s obsahem nikotinu od roku 2021 může zletilý obyvatel Austrálie koupit, držet anebo užívat pouze na předpis od praktického lékaře. Brzy se ale na trhu objevily takzvané beznikotinové výrobky.

Ty ale podle vědců ve většině případů nikotin stejně obsahují. „Mají v sobě velkou koncentraci nikotinu. Našli jsme také stopy těžkých kovů, které jsou škodlivé,“ popsala Freemanová.

Australské úřady nejsou schopny stíhat všechny prodejce, kteří výrobky s nikotinem prodávají bez předpisu, i kvůli jejich obrovskému množství, tvrdí kritici elektronických cigaret. Za prodej bez předpisu může maloobchodník v současnosti dostat pokutu v přepočtu skoro 24 tisíc korun. V některých případech to může být až šest měsíců za mřížemi. Od lukrativního podnikání to přesto prodejce často neodradí.