Výrobce klame, brojí zdravotnické organizace v USA proti IQOS

Horizont ČT24: Boj proti zahřívanému tabáku (zdroj: ČT24)

Zdravotnické a protitabákové organizace v USA se snaží zabránit tomu, aby společnost Philip Morris International uvedla na americký trh svůj vlajkový produkt, tedy zařízení na zahřívání tabáku. Tvrdí, že největší tabáková společnost na světě uvádí zavádějící a klamavá prohlášení, podle kterých americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) údajně zjistil, že zařízení IQOS snižuje riziko onemocnění.

Americký trh s tabákem je po čínském druhý největší na světě. Nejvíc se na něm prodají klasické cigarety. Z alternativních nikotinových výrobků na něm dominují na rozdíl od většiny světa vaporizéry.

„Je důležité, aby si lidé uvědomili, že pokaždé, když vapují a vdechnou aerosol do plic, nevdechují vodní páru, ale chemikálie,“ upozorňuje doktor nemocnice Lenox Hill v New Yorku Robert Glatter.

Naopak zahřívaný tabák Američané téměř nekouří. V tom vidí příležitost největší tabáková společnost na světě Philip Morris International. Na americkém trhu chce prorazit se svým produktem na zahřívání tabáku. Šest zdravotnických a protitabákových organizací zahrnujících pediatry a pneumology tomu chce zabránit.

Možné daňové výhody

„Společnost Philip Morris International opakovaně uváděla zavádějící a klamavá prohlášení, která chybně tvrdí, že Úřad pro kontrolu potravin a léčiv zjistil, že IQOS snižuje riziko onemocnění,“ upozorňuje šest zdravotnických a antitabákových organizací v dopise americkému FDA.

Pokud by výrobci mohli tvrdit, že zahřívaný tabák představuje menší riziko pro zdraví než klasické cigarety, získali by v některých amerických státech daňové výhody. A v první řadě mnohem více klientů.

„Kdekoli představujeme naši vědu a naše produkty, děláme to v souladu se všemi platnými zákony,“ sdělil mluvčí Philip Morris International Corey Henry.

Zákazy v Evropě

Nicméně statistika ukazuje, že právě taktika prezentovat zahřívaný tabák jako zdravější alternativu ke kouření tabákovým společnostem vychází. Podle průzkumu Eurobarometru z roku 2021 to je hlavní důvod, proč Evropané a Britové zahřívaný tabák kouří. Téměř třetina z nich i věří, že je to cesta, jak s kouřením přestat úplně. Odborníci varují, že žádná nezávislá studie něco podobného zatím neprokázala.

„Je znepokojující, že mladí lidé ve věku dvanáct, třináct, čtrnáct, patnáct let si myslí, že je módní vapovat nebo kouřit zahřívaný tabák,“ řekl rumunský poslanec Gigel Stirbu. Je to důvod, proč Rumunsko letos zakázalo reklamu na podobné tabákové výrobky v okolí škol a nemocnic. A proč v Evropské unii zahřívaný tabák s příchutěmi a aromaty už od loňského roku není k dostání.

Adiktolog Ladislav Dékány v Horizontu ČT24 uvedl, že v případě zahřívaného tabáku rozhodně nelze mluvit o „zdravější“ variantě, prohlásil, že zahřívaný tabák pravděpodobně může být o něco méně rizikový než klasické cigarety. Tyto výrobky v Česku užívají nižší jednotky procent lidí, v případě elektronických cigaret jde o vyšší jednotky procent. V případě studií týkajících se dopadů na zdraví je podle něj problém, že jsou financované tabákovým průmyslem.