Spor o licenci na Krtečka končí dohodou. Malířova vnučka stáhla dovolání

Mnohaletý spor o práva na populární dětskou postavičku Krtka skončil dohodou. Vnučka výtvarníka Zdeňka Milera Karolína stáhla dovolání k Nejvyššímu soudu, ve kterém rozporovala verdikt nižší instance – ten v létě pravomocně určil, že její držení „krtkovských práv“ není platné, jak se toho snažila dosáhnout i správkyně výtvarníkova díla Milena Fischerová.

„Karolína Milerová vzala dovolání zpět, a Nejvyšší soud proto v pátek rozhodl o zastavení řízení,“ řekl Fischerové právník Jiří Matzner. O existenci dohody se dověděl z vyrozumění o zastavení řízení. „Dohoda dědiců znamená, že po 8,5 letech končí všechny soudní spory,“ dodal.

Milerová a její společnost Little Mole poskytovala povolení k výrobě produktů s Krtečkem na základě smlouvy, kterou se svým nemocným dědečkem uzavřela v září 2011. Soudy ale loni na základě žaloby Fischerové pravomocně rozhodly, že smlouva není platná a že tedy Milerová ke Krtečkovi nemá licenci ani právo udílet podlicence dalším výrobcům. Obsah smlouvy totiž podle justice nebyl dostatečně určitý. Vnučka v době podpisu neznala počet a rozsah 375 licenčních kontraktů ke Krtečkovi, které byly uzavřeny dříve.

Milerová ve sporu argumentovala mimo jiné tím, že obecnou formulaci v napadené smlouvě zvolil výtvarník záměrně, protože chtěl, aby jeho vnučka licenci získala v co nejširším rozsahu.

Verdikt dopadá i na vývoz Krtka do Číny

Loňský pravomocný rozsudek se netýká jenom Krtečka, ale veškerého autorského díla zesnulého výtvarníka Milera. Vnučka podle něj nesmí dílo nijak užívat, tedy ani měnit a doplňovat. Podle správkyně dědictví dopadá verdikt i na kontrakty uzavřené ve světě, tedy i na seriál Krtek a Panda, který vznikl v koprodukci s Čínou.

Výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmů Miler zemřel v listopadu 2011 ve věku 90 let. Postava Krtka mu podle odhadu českých vydavatelů vynesla až 200 milionů korun, i dnes Milerovo dílo vydělává ročně miliony. Karolína Milerová žila v domácnosti svého dědečka od svých 14 let, kdy se přestala stýkat s matkou Barborou. Barbora Milerová se ve sporu o licenci už dříve zastala správkyně Fischerové.