Špičky české pravoslavné církve se fotily s Nočními vlky, sklidily za to kritiku

Události: Na špičky české pravoslavné církve se snáší kritika (zdroj: ČT24)

Vedení české pravoslavné církve se minulý týden zúčastnilo v západních Čechách akce spolu se zástupci motorkářského klubu Noční vlci. Arcibiskup Michal Dandár s nimi pózuje i na společných fotkách. Část věřících i duchovních za to vedení církve kritizuje. Noční vlci totiž čelí kvůli podpoře Putinova režimu unijním sankcím.

Na fotografii ze setkání zástupců české a srbské pravoslavné církve, která vznikla v Jindřichovicích u Sokolova poslední červnový týden, stojí uprostřed arcibiskup Michal Dandár a nalevo zástupci Nočních vlků, kteří mají označení v azbuce.

Arcibiskupa za to kritizují zejména věřící z Ukrajiny. „Na Ukrajině každý den umírají lidi a vojáci při protiofenzivě a on tady asi buduje ruský svět,“ zlobí se věřící Vladimír Seliskyj. 

Podle církve šlo o pietní akt obětem první světové války. Její mluvčí Tomáš Jarolím v prohlášení pro ČT uvedl, že motorkáře na akci církev nezvala.

„Jejich návštěva byla tedy aktivitou neorganizovanou naší církví. Předpokládáme, že šlo o soukromou iniciativu pravoslavných věřících s nějakým vztahem k obětem první světové války anebo k srbské diaspoře,“ tvrdí.

Dlouhodobé vazby na Rusko

Fotografie s Nočními vlky si přitom sama česká pravoslavná církev umístila na facebookový profil. Někteří věřící i duchovní kritizují vedení církve kvůli vazbám na Rusko dlouhodobě.

Například za to, že se český arcibiskup Dandár vloni v Maďarsku sešel s duchovním Ilarionem Alefejevem. „Je to ostuda z toho pohledu, že Ilarion byl hlavním člověkem a hlavním spojencem patriarchy Kirilla,“ přibližuje zástupce části věřících Miroslav Boublík.

Protesty u části věřících vyvolalo také odvolání matky představené pravoslavného chrámu v Loděnici. Vedení ji nahradilo karlovarskou duchovní Nektárií s vazbami na kontroverzní ruské podnikatele. Také Nektárie je na společné fotografii s Nočními vlky. Na otázku, jak vnímá sankce proti Kirillovi, Nektárie odpověděla, že nemá televizi ani počítač a nic neví.

Sám Michal Dandár vystudoval církevní školu v Moskvě a je vedený jako spolupracovník StB. V Moskvě studoval i jeho tajemník Igor Střelec, který pracoval u StB na oddělení kontrašpionáže. Na otázky o moskevském patriarchovi Kirillovi odmítl odpovědět.

K pravoslavné církvi se při sčítání lidu v roce 2021 hlásilo v Česku zhruba 40 tisíc lidí. Podle duchovních se po příchodu uprchlíků z Ukrajiny tento počet výrazně zvýšil.