Soud zrušil trest pro exministra Vondrušku v případu voucherů agentury CzechTourism

Stotisícový peněžitý trest za rozdávání voucherů agentury CzechTourism zrušil bývalému ministrovi pro místní rozvoj Rostislavu Vondruškovi odvolací senát. Trest mu v lednu uložil Obvodní soud pro Prahu 2, případ se teď ale vrátil k novému projednání. Vondrušku spolu s někdejší ředitelkou příspěvkové organizace Andreou Gregorovou viní obžaloba ze zneužití dárkových poukazů v hodnotě několika set tisíc korun. Oba vinu odmítají, bývalý ministr stíhání označuje za politickou objednávku.

Pražský městský soud vrátil kauzu prvoinstančnímu soudci již podruhé, rozhodl o tom ve čtvrtek v neveřejném jednání. Poprvé zrušil verdikt z loňského února, na jehož základě dostala dvojice podmínky. Rozsudek podle odvolacího senátu obsahoval řadu chyb.

Obvodní soud následně opět shledal Vondrušku i Gregorovou vinnými. Bývalému ministrovi uložil peněžitý trest ve výši 100 tisíc korun. Někdejší ředitelce agentury o 20 tisíc vyšší, protože podle nepravomocného rozsudku způsobila větší škodu. Ani s tímto rozhodnutím městský soud nesouhlasil. Případ tak bude muset projednat obvodní soud potřetí.

Vondruška vedl agenturu CzechTourism deset let s krátkou přestávkou, kdy působil jako ministr v úřednické vládě Jana Fischera. Podle nepravomocného rozsudku v letech 2012 až 2014 jako generální ředitel agentury nakoupil dárkové poukazy na víkendové wellness pobyty v českých hotelech za zhruba 600 tisíc korun.

Pouze část z nich však podle rozsudku použil k určenému účelu, tedy k podpoře českého turismu. Další podle soudu dal svým lékařům, kamarádům nebo synovi, a dopustil se tak trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Dárkové poukazy podle verdiktu rozdávala i Gregorová.