Soud znovu zprostil exšéfa Transgasu obžaloby ze zpronevěry státních peněz

Městský soud v Praze opět osvobodil bývalého šéfa státního podniku ČPP Transgas Jana Švábenického a podnikatele Michala Andronikova, kteří čelí obžalobě ze zpronevěry 14,5 milionu korun. České televizi to řekl mluvčí soudu Adam Wenig. Původní osvobozující verdikt zrušil loni na podzim Nejvyšší soud a nařídil další dokazování. Rozsudek je nepravomocný, státní zástupce se proti němu odvolal.

„Obžalovaní byli zproštěni obžaloby, a to z důvodu, že v žalobním návrhu označený skutek není trestným činem,“ řekl mluvčí soudu Adam Wenig s tím, že žalobce se na místě proti rozhodnutí odvolal. Případ tak bude opět řešit pražský vrchní soud.

Někdejší ředitel ČPP Transgas Švábenický a jednatel společnosti European Business Consulting (EBC) Andronikov podle obžaloby zpronevěřili téměř 14,5 milionu korun. Státní zástupce tvrdí, že Švábenický nechal proplatit firmě EBC odměny na základě mandátní smlouvy a smlouvy o obstarání obchodní záležitosti. Podle žalobce ale byly vyplacené peníze nepřiměřené tomu, jaké služby firma poskytla, protože šlo o pouhý administrativní úkon. Další fakturované služby pak podle něj nebyly potřebné.

Švábenický se hájil tím, že firma EBC odvedla pro Transgas práci, a odměna jí tak náležela. Advokát Andronikova už dříve zdůraznil, že neexistují důkazy o tom, že by se muži spolu jakkoliv dohodli na zpronevěře peněz.

Švábenický byl odsouzen v jiném případě

Pražský městský soud původně oba muže shledal vinnými, do případu se ale poté vložila odvolací instance a nařídila podrobnější dokazování. Vyžádaný posudek znaleckého ústavu vyzněl tak, že kvůli nedostatku podkladů nelze prokázat jakoukoliv škodu, natož její konkrétní výši, což vedlo ke zproštění obžaloby.

Do případu však loni po dovolání nejvyššího státního zástupce zasáhl Nejvyšší soud a osvobozující verdikt zrušil. Podle něj soudy řádně nezjistily výši způsobené škody a neprovedly důkazy týkající se údajné škody.

Švábenický si už dříve vyslechl pětiletý trest za zpronevěru z doby, kdy likvidoval státní podnik Potraviny Středočeský kraj. Společně s ním soud poslal do vězení i bývalého ředitele odboru ministerstva průmyslu a obchodu Josefa Kubase. V této kauze Nejvyšší soud tresty potvrdil.