Soud ponechal ve vazbě Tušla s Čermákem, vyzývali k protestům proti Ukrajincům

Městský soud v Praze potvrdil vazbu pro Patrika Tušla a Tomáše Čermáka, kteří čelí stíhání kvůli výzvám k protestům proti Ukrajincům. ČT to zjistila z justiční databáze. Policie muže na začátku srpna obvinila z hanobení národa, rasy, etnické skupiny a jiné skupiny a z podněcování nenávisti vůči skupině osob. Důvodem je video, ve kterém Tušl a Čermák vyzvali k protidemonstraci ke shromáždění Ukrajinců. Soud je následně poslal do vazby.

„Rozhodnutí soudu I. stupně potvrzeno,“ píše se v justiční databázi. Mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig rozhodnutí nekomentoval, protože nebylo doručeno procesním stranám. „Spis ještě ani nebyl odeslán soudu prvního stupně, který doručuje,“ uvedl Wenig.

Policisté na začátku srpna obvinili Patrika Tušla a Tomáše Čermáka z trestných činů hanobení národa, rasy, etnické skupiny a jiné skupiny a z podněcování nenávisti vůči skupině osob. Důvodem bylo video, ve kterém oba muži vyzvali k protidemonstraci ke shromáždění Ukrajinců v Praze na Václavském náměstí 24. srpna.

Obvodní soud pro Prahu 1 následně Tušla a Čermáka poslal do vazby kvůli možnému pokračování v trestné činnosti. Podle jejich advokáta Norberta Naxery soud neuvěřil slibům, že už nebudou natáčet podobná videa a nadávat Ukrajincům. Muži proti vzetí do vazby podali stížnost, o které pražský městský soud rozhodl ve čtvrtek v neveřejném zasedání.

Jiná obvinění

Tušl a Čermák ve videích podle svého advokáta uvedli, že ukrajinští uprchlíci neprchají před válkou, ale jsou to zbohatlíci s drahými auty a mobilními telefony. Dále kritizovali, že běženci dostávají od státu sociální dávky, ve videu také údajně použili několik vulgárních výrazů na adresu Ukrajinců. „Kdo z vás bude ochotný postavit se jim ve stejný den na odpor? Uděláme úplně stejnou protiakci. Jestli chtějí boj, tak ať to zkusí!“ vyzývali Tušl a Čermák ve videích podle serveru iROZHLAS.cz.

Oba muži čelí obvinění i v jiných případech. Tušla stíhá policie s dalšími dvěma muži kvůli nebezpečnému pronásledování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Státní zástupkyně je v srpnu obžalovala, soud ale vrátil případ k došetření. Čermák je obviněný z podpory a propagace terorismu kvůli výzvě k útoku na poslance. Policisté ho na konci srpna navrhli obžalovat, státní zástupce ale o jejich návrhu zatím nerozhodl.