Škody po pondělní bouřce zatím pojišťovny odhadují na čtrnáct milionů

Po bouřkách a přívalových deštích, které se přehnaly v pondělí v noci hlavně na západě Čech, napočítaly tuzemské pojišťovny škody za čtrnáct milionů korun. Většinu z nich způsobily kroupy, především na střechách a autech. Číslo ale ještě není konečné a s ohledem na předpověď počasí pojišťovny očekávají, že klienti budou v nejbližších dnech další události ještě hlásit.

„Ze včerejších bouřek registrujeme celkem 180 škod za cirka šest milionů korun. Z toho na nemovitostech a domácnostech je to sto škod asi za tři miliony korun, u pojištění vozidel pak osmdesát škod také asi za tři miliony,“ řekl České televizi Milan Káňa, mluvčí Kooperativy.

Většinu škod podle něj způsobily kroupy, další pak záplavy nebo úder blesku. „Většina případů je ze západu Čech, několik z Ústeckého a Libereckého kraje,“ doplnil Káňa.

V Generali Pojišťovně evidují škody ještě o milion vyšší. „Aktuálně je to 120 škod za zhruba sedm milionů korun. Většina se týká škod z pojištění majetku, evidujeme i tři desítky poškozených aut,“ řekl mluvčí pojišťovny Honza Marek.

Někde na hlášení ještě čekají

Allianz pojišťovna zatím zaregistrovala asi čtyřicítku škod, a to hlavně ze Sokolovska. „Je to hlavně o kroupách. Škodu zatím odhadujeme na jeden milion korun. Hlavně jsou to rozbitá skla na autech, okna a poškozené střechy,“ řekl mluvčí Václav Bálek.

Pojišťovny očekávají, že se účet za bouřky ještě navýší. „Předpokládáme, že další škody nám klienti ještě budou hlásit. Zároveň předpověď říká, že území České republiky zasáhnou další bouřky, takže tyto kalamitní škody budou dále narůstat,“ doplnil Káňa.

V ČSOB Pojišťovně na nahlášení škod teprve čekají. „Nemáme zatím hlášeného nic, co by souviselo s bouřkou. Je možné, že je moc brzy, a že hlášení ještě přijdou,“ řekl Petr Milata, mluvčí pojišťovny.

Mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková konkrétní počet dosavadních škod způsobených noční bouřkou zatím nezná. „Škody ze včerejší bouřky klienti teprve hlásí. Celkově, kvůli bouřkovému počasí, které v posledních dnech řádí nad naším územím, máme nahlášeno zatím zhruba sedm set škod za přibližně dvacet milionů,“ řekla Buriánková.

Pás deště prošel v noci velkou částí Čech. Nejhorší následky po sobě bouřky zanechaly v Karlovarském kraji. Noční přívalový déšť i kroupy těžce postihly Loket, Ostrov na Karlovarsku nebo obec Údolí. Zůstaly po nich vyvrácené stromy, zatopené sklepy a svahy zhroucené na silnicích. Meteorologové varují, podobné počasí může být i v úterý. Bouřky podle nich zasáhnou střed, západ a sever Čech.