Šíření nákazy dál zpomaluje, rozvolňování by mohlo být rychlejší

Šíření viru v úterý dál zpomalovalo, testy potvrdily 2405 případů, počty klesají od začátku března. Zvažuje se tedy rychlost rozvolňování opatření, zástupci kultury navrhují divadlo a koncerty uvnitř od poloviny května za specifických podmínek. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) řekl, že vlna uvolňování 10. května bude nejspíš větší než se dosud plánovalo. Vláda bude jednat o rozvolňování ve čtvrtek.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Šíření koronaviru v zemi v úterý nadále zpomalovalo. Laboratoře potvrdily nákazu koronavirem u 2405 lidí, což je zhruba o čtvrtinu méně než před týdnem. Vakcínu dostalo více než 68 tisíc lidí, tedy asi o patnáct procent více než ve stejný den v minulém týdnu. 

Denní počty nově potvrzených případů covidu-19 klesají postupně od začátku března, kdy dosahovaly téměř 17 tisíc. Počty očkovaných naopak v poslední době kolísaly. V úterý 13. dubna počet podaných dávek vakcín přesáhl 61 tisíc, následující dva úterky klesl zhruba na 57 a 59 tisíc, tento týden v úterý zase vystoupal až na 68 tisíc. Nejvíce očkovaných za jeden den bylo minulý týden ve čtvrtek, a to skoro 78 tisíc.

Kromě absolutního počtu nově nakažených se snížil také podíl potvrzených případů covidu-19 na počtu provedených testů. Například u testů prováděných plošně a z preventivních důvodů se podíl nakažených snížil z 0,18 procenta za předchozí úterý na nynějších 0,17. U takzvané epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl klesl z 4,38 na 4,29 procenta. U lidí, kteří mají příznaky nemoci, se podíl nakažených snížil ze 14,68 na 12,08 procenta.

V poslední době rostou i volné kapacity nemocnic. Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo před měsícem volných 19 procent lůžek s plicní ventilací, zatímco nyní 26 procent. Podíl volných standardních lůžek s kyslíkem je nyní stejný jako na začátku dubna, tedy 28 procent. K úterku ubylo hospitalizovaných oproti minulému týdnu o pětinu na 2484, z toho 473 pacientů bylo ve vážném stavu.

Očkování v plném proudu

Od doby, kdy v České republice začalo očkování proti novému typu koronaviru, podali zdravotníci už více než 3,2 milionu dávek očkovací látky. Dokončené očkování má v zemi přibližně milion obyvatel.

Od středy se mohou nechat očkovat lidé starší padesáti let. V první fázi se očkovali zdravotníci a obyvatelé a zaměstnanci domovů pro seniory a dalších zařízení sociálních služeb. Od poloviny ledna se očkují také nejstarší senioři nad 70 let, postupně se od začátku března spouští také další věkové skupiny.

Přednost dostali také učitelé, pracovníci v sociálních službách nebo armáda, hasiči, policisté a další zaměstnanci integrovaného záchranného systému a kritické infrastruktury. Dříve před vrstevníky se mohou očkovat také chronicky nemocní, pro které by nemoc znamenala vyšší riziko, nebo pečující osoby.

Příští středu by se registrace k očkování mohla otevřít i pro lidi ve věku od 45 let, řekl ve středu premiér Andrej Babiš (ANO) webu Deník N. Stát chce podle něj také upravit způsob rozdělování očkovacích látek. Všechny dávky vakcíny od společnosti Moderna mají nově dostávat k naočkování praktičtí lékaři. 

„Předpokládám, že za týden, tedy 12. května,“ řekl Babiš Deníku N. „Ještě v květnu se otevře také kategorie 40 až 44 let. Cílem je nejpozději 1. června otevřít kategorii 16–39,“ dodal premiér.

Kdy dojde na další rozvolňování?

K výraznému rozvolňování vládních opatření proti šíření koronaviru by podle nedávno zveřejněných šesti balíčků mělo dojít ve chvíli, kdy počet nově nakažených na sto tisíc obyvatel klesne pod sto nových případů týdně. Například ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že by to mohlo být až v polovině května.

Ministr ve středu také jednal s různými zástupci z kulturní sféry. Ti navrhli, aby se od 17. května mohlo začít hrát divadlo nebo konat koncerty uvnitř. Kapacita by měla být využita na 50 procent s maximálním počtem diváků 500 lidí a podmínkou absolvování antigenního testu.

Venkovní prostory by mohly být podle jejich návrhu naplněny na 60 procent s maximální kapacitou 1000 lidí, řekla po schůzce Yvona Kreuzmannová, ředitelka společnosti Tanec Praha. Vláda bude o podmínkách rozvolňování v kultuře jednat ve čtvrtek a rozhodnout by měla v pondělí.

Resort zdravotnictví je však optimističtější.  Ministr Petr Arenberger (za ANO) v rozhovoru pro ČT24 řekl, že by to mohlo být někdy kolem 10. května, možná o pár dnů později. „My jsme se rozhodli, že i kdyby tomu tak nebylo, tak – protože i ty další parametry jsou opravdu příznivé – bychom si už troufli otevřít za každou cenu nejen druhý stupeň škol v rotačním režimu a školky komplet, ale také obchody,“ uvedl. 

V současnosti v Česku připadá na každých 100 tisíc obyvatel 123 nových případů nákazy koronavirem za posledních sedm dní, což je o osm případů méně než k úterku. Údaj je pro vládu rozhodující při uvolňování restrikcí. Některé vláda v posledních týdnech uvolnila v krajích, kde se počet případů na obyvatele dostal na úroveň kolem stovky či níže.

Nejpříznivější je nyní situace v Královéhradeckém kraji, kde za poslední týden přibylo 49 nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Naopak ve Zlínském kraji bylo za týden 192 nakažených na stejný počet lidí, což je nejvíce ze všech regionů.

Podle ÚZIS se Česko dostane na hodnotu 100 nakažených možná už v neděli

Hodnoty sto nakažených na sto tisíc obyvatel by mohlo Česko podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) dosáhnout mezi 9. a 14. květnem. K rizikovým regionům i nadále patří Zlínský, Ústecký a Jihočeský kraj. 

Celorepublikové reprodukční číslo se v posledních týdnech pohybuje mezi 0,7 a 0,9. V krajích, kde jsou počty případů nejnižší, ale osciluje kolem hodnoty jedna, která může znamenat opětovný růst. „Jde o důsledek oscilace ve velmi malých počtech potvrzených případů doplněný zjištěním jednoho velkého lokálního clusteru,“ uvedl ÚZIS. 

Zjednodušeně se reprodukční číslo vypočítává jako součet nových případů za sedm dní posunutý o takzvaný sériový interval, tedy období mezi nástupem příznaků u nakažlivého jedince a prvním nástupem příznaků u nakaženého. Podle dat do úterý je tak reprodukční číslo 0,86.  

Při pozitivním scénáři by mohl být v polovině května v Česku týdenní počet na 100 tisíc obyvatel zhruba 69, při nejrizikovějších znovu až 218. K dosažení hranice sto nakažených na 100 tisíc lidí by vedlo reprodukční číslo asi 0,85. 

Další hranicí má být 75 nových případů na 100 tisíc obyvatel, při ní by se měly otevřít například zahrádky restaurací či ubytování při využití čtvrtinové kapacity. Před polovinou května by se jí podařilo dosáhnout jen v případě reprodukčního čísla pod 0,75. Cílem pro další balíčky jsou hranice 50 případů a 25 případů.