Si Ťin-pching poničené vlajky neuvidí, budou opraveny a znovu vyvěšeny

Z trasy mezi Letištěm Václava Havla a Pražským hradem byly odstraněny české a čínské vlajky, které v noci na sobotu někdo potřísnil barvou. Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce je opraví a znovu vyvěsí, aby uvítaly čínského prezidenta na návštěvě Česka. Si Ťin-pching přiletí v pondělí.

Podle sobotního vyjádření mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka je výměna poškozených vlajek věcí zadavatele, kterým je Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce. „Poničené vlajky se opravují a budou nainstalovány zpět tak, aby byly součástí uvítání historicky první návštěvy prezidenta Čínské lidové republiky v ČR,“ řekl serveru iDnes.cz prezident komory Jaroslav Tvrdík.

Pachatelé k poškození asi 50 vlajek i billboardů v Chotkově ulici, v ulici Mariánské hradby, Jelení a v Evropské použili vyfouknutá vejce naplněná šedivou a modrou barvou. Policie po vinících pátrá, aktuálně se mimo jiné prověřují kamerové záznamy. „V případě, že to bude vyhodnoceno jako účelné, tak záznamy zveřejníme, ale nyní je to ještě předčasné,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Škoda ještě nebyla vyčíslena.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ovčáček: Odpovědnost nese TOP 09

Podle Ovčáčkova sobotního vyjádření nese za poškození vlajek odpovědnost TOP 09, jejíž starosta Prahy 6 Ondřej Kolář veřejně vyslovil pro vandalismus pochopení. Kolář obvinění odmítá. Poničení vlajek označil za akt jedince, který vyjadřuje svůj názor vcelku nešťastným způsobem. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil Ovčáčkovo vyjádření za slova „pomýleného spratka“. 

Již v noci na pátek zadrželi policisté třiatřicetiletého muže, který ze sloupu na Evropské třídě odřízl dvě vlajky. „V případě člověka, který v noci odřízl na Evropské ze sloupu veřejného osvětlení čínskou vlajku, nemohu jinak než si postesknout: Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá,“ okomentoval čin Kolář.

Billboard s dalajlamou

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta se chystají protestní akce. Kupříkladu aktivisté ze Spolku pro výstavbu sochy Václava Havla hodlají umístit po dobu jeho návštěvy u Evropské ulice billboard se společnou fotografií bývalého prezidenta Václava Havla a tibetského vůdce dalajlamy.

Plakát Spolku pro výstavbu sochy Václava Havla
Zdroj: ČT24

Plán je reakcí na samotnou návštěvu a právě i na čínské vlajky a uvítací billboardy pro čínského prezidenta instalované po Praze, které jsou prý výsměchem svobodě, lidským právům a demokracii. „Billboard není proti Číně a čínským představitelům, ale proti oné teatrální akci,“ uvedl předseda spolku Petr Dauš.

Zeman: Naše politika je založena na národním zájmu (zdroj: ČT24)

Zeman: Jsme opět nezávislí

Nejdůležitějším výstupem třídenní návštěvy Si Ťin-pchinga má být ustavení strategického partnerství mezi Českem a Čínou, které by mělo znamenat významný příliv čínských investic. Krom toho si prezident Miloš Zeman od jednání slibuje také obnovení vztahů mezi oběma zeměmi.

Předchozí pravicová vláda byla podle Zemana poddajná tlaku Spojených států a Evropské unie, kvůli čemuž došlo k ochlazení česko-čínských vztahů. „Teď jsme opět nezávislou zemí a tvoříme zahraniční politiku, která je založena na našem vlastním národním zájmu,“ řekl čínským novinářům.